Kisalföld logö

2018. 01. 22. hétfő - Vince, Artúr -7°C | 2°C Még több cikk.

Szerény hődíjcsökkenés a lakók szerint

A kapuvári távhőrendszer átépítése nyomán kiépített egyedi szabályozás és mérés első eredményei szerint szerény spórolást tapasztalnak a társasházi lakók.
Elkészültek a kapuvári távhő- rendszer fejlesztése nyomán bevezetett egyedi szabályozás és mérés eredményei. A Kossuth utca–Gesztenye soron, az úgynevezett „fehér házban" tavaly decemberben leolvasták a radiátorokra újonnan felszerelt mérőket. Az eredményeket már a lakók is megkapták. A fehér háziak kismértékű fűtésdíjcsökkenésről számoltak be.

Tavaly év végén olvasták le azokat az egyedi mérőket, melyeket a kapuvári fűtésrendszer 100 milliós fejlesztése során szereltek fel a távfűtéses lakások zömében. A leolvasást végző cég szerződést kötött a lakóközösségi képviselőkkel az évi egy leolvasásra és annak adminisztrációjára. A leolvasás éves díja háromezer forint körüli lakásonként. A fehér ház közös képviselője vállalt plusz egy év végi leolvasást. Ennek alapján már van némi képük az itt lakóknak a korszerűsítés hatásairól.

Henye Zsuzsanna lakószövetkezeti elnök: Az átalánydíjas fizetésnél nem volt szempont a takarékosság, így támogatom az egyedi elszámolást.
Henye Zsuzsanna lakószövetkezeti elnök: Az átalánydíjas fizetésnél nem volt szempont a takarékosság, így támogatom az egyedi elszámolást.

A város egyéb társasházaiban májusban lesz az éves leolvasás. A lakosok ezekben a tömbökben a tavalyi adatok alapján, a felszerelt főmérők adatai alapján fizetnek.

A Kisalföld megtudta, a főmérők adatai szerint tavaly októberben, novemberben valamivel kevesebb hő fogyott, mint az előző év hasonló időszakában, ám az év eleji nagyobb hidegek miatt már nem volt számottevő különbség a tavalyihoz képest. Szakemberek szerint azonban a felhasznált mennyiség a szabályozás lehetőségével már jobban megoszlik a lakosok között. Még egy változás volt az előző évihez képest: a szolgáltató folyamatosan adta a hőt a rendszerre. Korábban éjjelente lejjebb kapcsoltak a kazánházak.

A fehér házi lakók szerint kis csökkenés van a fűtési költségekben. Papp Viktorék úgy nyilatkoztak a Kisalföldnek, hogy hat radiátorukból egy-kettő csak a legkisebb fokozatokon üzemel. A többit is állandóan a napszakhoz és az időjáráshoz igazítják.

– A szabályozással csökkent a fizetett díj és még így sem fázunk a lakásban – mondta a Kossuth utcai lakó.

Hasonló véleményen volt Hidegh Lászlóné is, aki elmondta, éjjelre lekapcsolják a radiátorokat, napközben pedig a nem rendszeresen használt helyiségek – például konyha – szabályzóit is letekerik. – Naponta 20–21 fokra fűtjük a lakást, ami úgy tűnik, elég is nekünk. Ám költségeink alakulását csak hosszabb távon lehet előre kiszámolnunk. A legutóbbi számlánk valamivel kevesebb volt a korábbinál – mondta Hidegh Lászlóné.

A Gesztenye sori szárnyban lakó dr. Gobaschits László azonban hozzátette: ők – idősebbek lévén – magasabb hőmérsékletet kívánnak. Ezt csak a lakás összes radiátorának működtetésével tudják elérni. Ezzel azonban várhatóan még a tavalyinál is többet fizetnek a fűtésért.

Olvasóink írták

  • 1. orion1 2013. március 26. 15:45
    „Egyszer a Juszt műsora is foglalkozott ezekkel a hőmennyiség-mérőkkel, mert volt olyan társasház, ahol szinte mindenki 4-5-ezer forint fűtést fizetett havonta, kivéve 1-2, akik meg félmilliót. Vannak olyanok, akik a hőmennyiségmérős radiátort leszerelik, és helyette egy simát tesznek fel, a hőmennyiségmérős radiátort meg beteszik a szoba túlsó sarkába, és a főmérő ennek arányában lesz kiszámlázva (a többiek kárára). Vagy vannak panelosok, akik kikapcsolják a fűtést, mert 16 foknál nem megy lejjebb, aztán a szomszédok meg fűthetnek és nélkül...”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az első kapuvári kick-box aranyérem - fotók

Arany- és bronzéremmel tértek haza a kapuvári kickboxosok az esztergomi 4Fight Kupa 2. fordulójáról. Tovább olvasom