Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Szerelemből Auschwitzba

Kapuvári és soproni ˝koprodukcióban˝ készült egy újabb film a holokausztról, most egy Auschwitzba deportált fogoly szemével. A Szerelemből Auschwitzba című alkotást készítői a fiataloknak szánják, okulásul.

Kereskedelmi forgalomba nem kerül, ám már számos városban vetítették Csányi Gábor–Roóz Zoltán filmjét, a Szerelemből Auschwitzba című alkotást. A munka már DVD-n van. A két soproni alkotó mellett egy kapuvári zeneszerző – Kálló Kamill – neve szerepel a készítők listáján.

– Még a tavalyi év nyarán egy Csányi Gáborral történt baráti beszélgetéskor merült fel, hogy készülő filmjéhez írhatnék valami hangulatban hozzá illő zenét – kezdte a kapuvári zenész, aki a zeneszerzést még decemberben kezdte el, amikor a film munkakópiáját kézhez kapta. – Többször néztem meg az alkotást, hogy bele tudjam élni magam a film történetébe, hangulatába, melyhez végül három változat és több effekt is készült – mondta a zeneszerző. A filmben végül mindhárom változatból megszólal egy részlet. – Komoly kihívást jelentett e munka, szívesen kipróbálnám magam ezen a területen máskor is – tette hozzá Kálló Kamill.

Csányi Gábor és Kálló Kamill: együtt dolgoztak a DVD anyagán, amelyet oktatási célra szánnak.
Csányi Gábor és Kálló Kamill: együtt dolgoztak a DVD anyagán, amelyet oktatási célra szánnak.

– A film alapötlete Roóz Zoltán kollégámtól származik, aki sokadik szentföldi útján ismerkedett meg a történet főszereplőjével, Garai Andrással – mesélte a kezdeteket Csányi Gábor rendező. A 2012 nyarán Netanjában felvett, mintegy négyórányi beszélgetés vágott formája kiegészült korabeli dokumentumokkal, Auschwitzban, Pécsen és más városokban felvett anyaggal és egyévnyi vágó-, rendezői munka után, 2014 végére készült el a Szerelemből Auschwitzba című film.
– Az alkotás története Garai András életének fiatalkorát mutatja be, aki a ’44-es német megszállás előtt vesztette el édesanyját, majd apja egy őskeresztény nőt feleségül véve kikeresztelkedett zsidó hitéből – mesélte a történetet Csányi Gábor. A tizenéves Garai azonban szerelmes lett egy zsidó lányba, kikeresztelkedés helyett inkább feljelentette magát a Gestapónál és követte Ágit a gettóba, majd együtt indultak Auschwitz poklába – hogy mi lett a Dachaut is megjárt Garai András és tőle Auschwitzban elválasztott szerelmének további sorsa, derüljön ki a filmből – tette hozzá a rendező.

Csányi Gábor kiemelte, maga a DVD nem kerül kereskedelmi forgalomba, intézményeknek, iskoláknak szánják oktatási célra. – Már azzal alapvetően elérjük célunkat, ha a film megtekintése után a fiatalok elfogadóbbak lesznek másokkal szemben – fogalmazott a rendező, akinek a legutóbbi alkotásához hasonló „életúttörténetei" megtalálhatóak a Terror Háza archívumában.

Csányi Gábor – a mai napig aktív zenészként is dolgozó Kálló Kamillal szemben – 27 évnyi zenélés után választott más foglalkozást magának. – A filmkészítésben a riporteri munkát kevésbé, az operatőri, hangmérnöki, vágási, rendezési feladatokat jobban magaménak érzem – mondta. Úgy fogalmazott, pedagógusként a dokumentumfilm kategória áll közelebb a szívéhez, ám zenészmúltja miatt a zenei klipek rendezését is komoly kihívásnak tartja.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Takarékos költségvetés készül

A rábapordányiak segítségére is számít a falu polgármestere tervei megvalósításában. Visy László úgy… Tovább olvasom