Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 23°C Még több cikk.

Szerdáig egyeztetnek a képviselők

A csornai önkormányzat bizottsági elnökei bizakodnak: szerdán már lesz elfogadott költségvetése a városnak. Azt remélik, hogy az addig hátralévő időben sikerül kompromisszumos megoldást találni.

Rendkívüli ülés

A csornai képviselő-testület múlt heti ülésén kilenc igen, öt nem szavazattal és három tartózkodással nem fogadta el a város ez évi költségvetését. A 3,5 milliárdos büdzsében előzetesen 152 millió forintos forráshiánnyal számoltak készítői. Az előterjesztés újabb tárgyalása március 3-án, szerdán lesz. Papp József polgármester ugyanis erre az időpontra hívott össze rendkívüli ülést, melynek ez lesz az egyetlen témája.

Az önkormányzat bizottsági elnökeit arról kérdeztük, miként lehet, hogy március elején nincs elfogadott pénzügyi stratégiája a városnak és mire számítanak szerdán.

Szorító határidő

Balogh János, a pénzügyi bizottság elnöke valószínűnek tartja, hogy szerdán elfogadják a költségvetést.

– A hátralévő napokban még egyeztetünk, de az biztos, hogy nagy dolgokon nem lehet változtatni – jelentette ki Balogh János. – Gyakorlatilag az intézmények működtetése és az önkormányzat további kötelező kiadásaira van pénz, fejlesztésre különösebben nincs. Erre csak akkor kerülhet sor, ha év közben pluszbevételekhez jutunk, amire azért van esély.

Az „önhikis" pályázat is szorít bennünket, mert ha a március 5-i határidőből kifutunk, akkor elesünk ettől. Márpedig ez az összeg 50 millió forint körül lehet, aminek hiányát nagyon is megérezné a város. Aki felelősségteljesen gondolkodik, akárhova tartozzon is, megszavazza szerdán a költségvetést.

Kompromisszum kell

A gazdasági bizottság elnöke is bizakodó.
– A 3,5 milliárdos költségvetésben vannak átfutó tételek és vannak úgymond szabad pénzek abból a szempontból, hogy lehet sorrendet felállítani a kiosztásukkor – mondta Kovács Tamás. – Úgy gondolom, hogy a működőképesség megtartása miatt kell hogy legyen költségvetés. Olyan kompromisszumos megoldást kell találni, ami után az intézmények biztonságosan működtethetők lesznek és a szeptemberi pótköltségvetéskor – mert biztosan lesz ilyen – majd kezelni tudjuk az intézmények akkori igényeit is.

Mérhetetlen követelések

Háncs Károly, a jogi és ügyrendi bizottság vezetője a Vidékért Egyesület „számlájára" írja, hogy nincs érvényes idei büdzsé Csornán.
– A hozzánk érkező hírek szerint a Vidékért Egyesületnek olyan mérhetetlen igényei, követelései vannak nemcsak a költségvetési pénzek felosztásával kapcsolatban, hanem más területen is, amelyeket nagykoalíciós partnere eddig nem volt hajlandó vállalni – fejtette ki Háncs Károly.

– Elsősorban nem az ellenzék feladata, hogy elfogadja a költségvetést, hiszen a korábbi években megszokottaktól eltérően most nem avattak be bennünket a büdzsé részleteibe és javaslatokat sem kértek tőlünk. Az, hogy a Vidékért Egyesület képviselői tartózkodtak a szavazásnál, és így nem lett meg a szükséges minősített többség, azaz a tíz igen szavazat, egyfajta jelzés volt a koalíció tagjainak. Abban biztos vagyok, hogy szerdán lesz elfogadott költségvetése a Csornának.

Együtt vagy külön?

Kovácsné Varga Ildikó a szociális és egészségügyi bizottság szempontjából úgy véli, hogy a háziorvosi ügyelettel kapcsolatban merülhetnek fel még kérdések.

– Bizottságunkban csupán abban nem volt egyetértés, hogy a Csorna vidéki társuláshoz csatlakozzunk, vagy maradjunk külön, a költségvetésben ezt láttuk problémának – ismertette a bizottsági elnök. – Arra számítok, hogy kompromisszumra jutunk és a rendkívüli ülésen elfogadjuk a költségvetést.

Jóslat nélkül

Kapui Ferenc, az oktatási, kulturális és sportbizottság elnöke jóslásokba ugyan nem kívánt bocsátkozni, de bízik benne, hogy szerdán elfogadják a költségvetést.

– Olyan költségvetést szeretnénk, amelyben az intézmények működése biztosított, de azt senki nem modellezte, hogy a közműdíjak komoly emelkedése milyen pluszköltségeket jelent és ez mennyire terheli meg az intézményeket. A dologi kiadások viszont az előirányzat szerint nem emelkedtek.

„ Vannak kisebb tételek, amelyeket erre a célra át lehet csoportosítani és az eddig le nem kötött, pluszbevételek tíz százalékát is félrerakhatjuk ezekre a kiadásokra."

Hogy lesz-e költségvetés szerdán, nem lehet biztosan megmondani, de azt hiszem, senki nem felelőtlen, senki nem akarja, hogy a város elessen az „önhikitől", mert arra mérhetetlen szüksége van, ezért keressük a megoldást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kapuvár jövőjéről

„ Bár messze vannak még a választások, pillanatnyilag nem látom azt a személyt, akire bátran… Tovább olvasom