Kisalföld logö

2018. 01. 23. kedd - Zelma, Rajmund -2°C | 4°C Még több cikk.

Szeptembertől megoldódik az iskola ügye?

Szeptembertől a kónyi általános iskola tagintézménye lesz az acsalagi iskola.
Jéger Mihály acsalagi polgármester szerint a gondok ellenére is eredményes időszakot tudhat maga mögött a falu. A megállapítást alátámasztandó elmondta: két alkalommal nyertek pályázatot a járdák aszfaltozására. Először négy és fél milliót, amihez hozzátették az önrészt, így 2003-ban és 2004-ben 8 millió 446 ezer forintot fordítottak 1380 méter járda felújítására.

A helyi vállalkozók is derekasan kivették a részüket

Tavaly ugyanerre a célra – három évre elosztva – 5 milliót nyertek. Ezzel és a hozzárendelt saját forrással 1270 méter járda készül el és befejeződik a felújítási program. Az iskolai célokra – tornaszoba van benne – is használt épület tetőzetét tavaly tették rendbe 875 ezer forintért. Elkészült a település rendezési terve 3 millióért, ebből 1,2 millió a pályázati támogatás. Az „Egészséges településekért" alapítvány pályázatán parkosításra nyertek 374 ezer forintot. Ehhez az összeghez is saját pénzt tettek, s a Kis utca végén egy új parkot alakítottak ki 556 ezer forintért. Miként a polgármester fogalmazott, a munkából a helyi vállalkozók derekasan kivették a részüket. Ugyancsak pályázaton nyertek 5 millió 250 ezer forintot a kultúrház külső felújítására. Az épület előtt a mozgókönyvtár autóbusz részére parkolót alakítanak ki. Az iskolai kézilabdapálya felújítására 1 millió 600 ezer forintot költöttek
– Komoly érvágásként éltük meg, hogy miután felbomlott a Faráddal alakított körjegyzőség, egy ideig egyedül maradtunk és a hivatal működéséhez nem kaptunk pénzbeni támogatást – így a falu vezetője.

– Aztán 2004-ben Barbaccsal hoztunk létre újabb körjegyzőséget. Így ismét hozzájutunk az állami támogatáshoz. Azt viszont sajnálom, hogy a többcélú kistérségi társulásba csak az idén január elsejétől léptünk be, hisz ennek keretében sikerült csatlakozni a jelzőrendszeres házi segítségnyújtó szolgálathoz is, amely igencsak népszerű a faluban.

Tagintézmény lesz az alsó tagozat

Jéger Mihály reméli, hogy megoldódik a korábban sok vitát kiváltó, az iskola működtetésével kapcsolatos probléma. Szeptembertől ugyanis a kónyi általános iskola tagintézménye lesz az acsalagi alsó tagozat.
– Továbbra is komoly megterhelést jelent, hogy 3 millió forintba kerül a napközi otthon működtetése. Ez nem kötelező feladat, ezért az állam csak kismértékben támogatja – tette hozzá az elöljáró, megjegyezve, hogy az acsalagi önkormányzat idei költségvetése 63 millió forint és 5,5 millió forint hitelfelvétellel számolnak.

Eredménytelen pályázatok: játszótérépítés, akadálymentesítés

A jövőről szólva a polgármester elmondta: a csatornázás változatlanul a tervek között szerepel, csakúgy, mint az új háziorvosi rendelő és a községháza építése. Engedélyezett tervekkel rendelkeznek a beruházáshoz, „csupán" az a 45–50 millió forint hiányzik, amiből megvalósítható lenne a terv. Rendbetételre vár a csapadékvíz-elvezető árokrendszer is. Csakhogy jóval több pénzre lenne szükség, noha sokkal több pályázatot adtak be, mint ahányszor nyertek. Például játszótérépítésre már négyszer pályáztak eredménytelenül. Ugyanez a gond az akadálymentesítéssel is.

Jéger Mihály arra a felvetésünkre, hogy az ezer lakos alatti településeken a polgármesteri hivatalok megszüntetését tervezik, ekképpen reagált: – Szakmailag és anyagilag is a körjegyzőségeké a jövő. Ám a falvakat nem szabad magukra hagyni és a hivatalnak az igények szerint, de akár állandóan fogadni kell az ügyfeleket és gondoskodni kell a település működtetéséről is.

Végezetül közölte, ha a lakosság ismét kitünteti bizalmával, vállalja a megmérettetést az őszi önkormányzati választáson, hisz több fejlesztési elképzelése van, amit szeretne megvalósítani.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Több mikrorégió, egy választókerület

A választókerületen belül mondjuk Lövőnek és környékének vajmi kevés közös dolga van Kapuvárral vagy Beled környékével. Így választókörzeti minimum nem létezik – fogalmazott a Kisalföldnek Ivanics Ferenc, a 6. számú választókerület fideszes országgyűlési képviselője munkája összetett voltáról. Tovább olvasom