Kisalföld logö

2018. 03. 23. péntek - Emőke -5°C | 7°C Még több cikk.

Szeptembertől kezdődik a szarvasbőgés

Ilyenkor van a szarvasbőgés, lőhető a vadréce, az őzbak és rövidesen indul a fácánvadászat is.
A vadászat legszebb időszaka a kora ősz, tartják a vadászok. Ezen belül is legizgalmasabb számukra a szarvasbőgés, ami „hivatalosan" szeptember 1-jén kezdődik. Szintén ettől az időponttól vadászható a vadréce, lőhető még az őzbak, októbertől pedig a tarvad – őzsuta és gida –, illetve a fácán. Ilyenkor érkeznek meg a külföldi vadászok, elsősorban az olaszok, de jönnek Németországból, Ausztriából és Belgiumból is.

A külföldiek a fő bevételi forrás

Varga Péter, a Sobori Vadásztársaság elnöke tizenhét tagtársa hobbiját irányítja 3200 hektáros területen. Mint mondta, munkájukat a megyei földművelésügyi hivatal által jóváhagyott vadgazdálkodási terv szerint végzik. Náluk a szarvas váltóvadként van jelen, az idei szezonra 4 bika és 4 tarvad kilövését tervezik.

– Apróvadra a társasághoz Olaszországból jönnek vendégvadászok, velük évek óta kapcsolatban vagyunk – mutatta be tevékenységüket Varga Péter. – Kétszer, novemberben és decemberben látjuk őket vendégül. Általános hírüket meghazudtolva semmilyen gond nem volt velük eddig, betartják a szabályokat és mindig a megbeszéltek szerint vadásznak. Pzbakot a korábbi években szlovák vadászok lőttek nálunk, de egyre nagyobb a belföldi fizetőképes kereslet is.
Varga Péter elmondta: társaságuk fő bevételi forrása a külföldiek vadásztatása. A sobori elnök szerint a tavalyi esztendő az elmúlt évek legjobb eredményét hozta.

– A vadállomány minősége és mennyisége is megfelelő volt, messze kimagaslott a korábbiakhoz képest – fogalmazott. – Idén sajnos kedvezőtlenebbek a kilátások, elsősorban az időjárás miatt. A nyár eleji hidegek például a fácánok első keléseit megtépázták, a mostani második, azaz sarjúfészkekből már sokkal kevesebb fióka kel. Ugyanígy az őzeknél is silányabb az állomány, minőségben és mennyiségben is visszaesés tapasztalható. Egy betegség tizedelte az állatokat.

„ Konyhai" vagy üzletszerű

Varga Péter beszélt a vadászathoz kapcsolódó, kevésbé kellemes témákról is. Ez pedig az orvvadászok megjelenése és a vadak által okozott károk megtérítése.

– Az orvvadászok komoly károkat okoznak nekünk is. A rendőrséggel együttműködve mindent megteszünk, hogy ezt a tevékenységet visszaszorítsuk. Módszereik igencsak változatosak, de az biztos, hogy amit tudnak, azt elvisznek. Nem számít náluk a tilalmi időszak, de az sem, ha éppen vemhes az állat. Legveszélyeztetettebb faj az őz. Általában éjjel járnak a tolvajok, komoly terepjárókkal, fegyverekkel, nagy teljesítményű reflektorokkal. Vannak „konyhai" orvvadászok, akik inkább saját ellátásukra lövöldöznek, de olyan társaságok is, amelyek üzletszerűen lopják a vadat.

Tagdíjemelésre kényszerülnek

Jelentős kiadása a sobori vadásztársaságnak a vadkárok megfizetése. Varga Péter szerint kevesen tudják, hogy például az erdőtelepítéseket hivatalosan jelezni kell a területen vadászó társaságnak. Ha a gazdálkodó ezt elmulasztja, a vadkár megfizetésére sem kötelezhetőek a vadászok.
– A mezei vadkár általában a kukoricához, napraforgóhoz kapcsolódik. Mi igyekszünk korrekt viszonyt ápolni a termelőkkel. Ha indokolt, természetesen fizetünk is. Volt rá eset, hogy az újravetést kellett finanszíroznunk a nyulak okozta pusztítás miatt. A jelenlegi gazdasági helyzet sem kedvez a vadászatnak, mint minden, ez a sport is drágul. Társaságunk úgy döntött, hogy magasabb tagdíjjal próbáljuk egyensúlyban tartani gazdálkodásunkat és semmiképpen sem a vadállomány rovására – jegyezte meg a vadász-elnök.
Varga Péter szerint is a vadászat koronája a kora őszi szarvasbőgés. „Ez dobogtatja meg igazán az ember szívét. Ilyenkor még az időjárás is kedvező, sokat lehet a természetben lenni és az igazi vadászoknak ez jelenti az élményt" – fűzte hozzá.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kártérítést követelnek a repedések miatt

A hatalmas kamionforgalom következtében repedeznek a házfalak Bősárkányban, a 86-os főút mentén. A lakók az önkormányzat segítségével jogi megoldást keresnek az állammal szembeni kártérítési igényük érvényre juttatásához. Bősárkány önkormányzata tavaly szeptemberben pályázati támogatást nyert kerékpárút építésére. Tovább olvasom