Kisalföld logö

2018. 05. 25. péntek - Orbán 17°C | 25°C Még több cikk.

Szeptembertől bölcsőde

Bölcsődét indít szeptembertől a rábacsécsényi önkormányzat. A felmérés szerint igény is lenne az intézményre, ráadásul kevés befektetéssel kezdhetnének. Azt szeretnék, hogy a kisgyermekes családok ne költözzenek el ennek hiánya miatt.
A Rábaközben, de a megyében is számos településen megszűnik szeptembertől az általános iskola, óvoda: ugyanekkor Rábacsécsényben bölcsőde létrehozását tervezik szeptembertől.
Kovács Teodóra, a falu polgármestere elmondta: több kisgyermekes család jelezte, hogy jó volna, ha a még nem óvodáskorúak felügyeletére is találna megoldást az önkormányzat. Kérdőíves közvélemény-kutatást tartottak, amiből kiderült, hogy már az induláskor több mint tíz kisgyerekre számíthatnak.

– Az óvodánkban megfelelő bölcsődét lehet kialakítani, kis ráfordítással – tette hozzá. – Csak a berendezést kell megvásárolnunk, kiságyakat, pelenkázókat, és a vizesblokkot átalakítanunk az előírások szerint. Olyan szakember pedig, aki alkalmas a feladatra és a szükséges képzettséggel rendelkezik, több is van. Szeptemberben lehetne indítani az intézményt, amint az összes engedélyt beszereztük. Az önkormányzatot csupán a bérköltség terhelné a későbbiekben. A szülőknek sem kellene mélyen a zsebükbe nyúlniuk, sőt, többen térítésmentesen vehetik igénybe a szolgáltatást.

Kovács Teodóra megjegyezte: a falu elnéptelenedésének megállítását szolgálja a bölcsőde is.
– Számos olyan család van, főként betelepülők, ahol nincs nagymama, akire a kicsiket rá lehet bízni napközben. Az viszont biztos, hogy egy-egy család megélhetését csak az apa nem tudja biztosítani, szükség van az édesanya keresetére is. Nekik kínálunk lehetőséget, hogy nyugodtan mehessenek dolgozni.
A kérdőíveket a környékbeli településekre is eljuttatták, akad jelentkező a szomszédos falvakból is. Sőt, olyanok is jelentkeztek, akik szülés előtt állnak.

Egy anyuka véleménye

Némethné Fazekas Zsuzsa is azon anyukák között van, akik kihasználnák a bölcsődét. Náluk két kisgyerek van, de harmadikat is terveznek.
– Sokat beszélgettünk a fiatal anyukákkal – mondta. – Többen találnának munkát közülünk, de eddig a gyermekek felügyeletét nem tudtuk megoldani. A bölcsiben nem idegenekre maradnának gyermekeink, egymást is jobban megismerhetnék.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Jó, hogy sok a gyermek, de...

Szülői értekezletet tartott a minap a kapuvári Király-tó Óvoda. A téma a nemrég kidolgozott felvételi rendszer volt, mely szabályozta a felvehető gyermekek létszámát és a felvételi kritériumokat. A döntések azonban nem minden szülő tetszését nyerték el, hiszen 350 férőhelyre 398 jelentkező van. Tovább olvasom