Kisalföld logö

2018. 09. 19. szerda - Vilhelmina 13°C | 27°C Még több cikk.

Szeptembertől a Kapuvár Húsé a gyár

Szeptember elsejétől a Kapuvár Hús Rt. tulajdonába kerül a helyi húsgyár. A tulajdonos a sertéstermelőknek is tulajdonrészt ajánlana, s külföldi befektetőre is vár.
Kapuváron a Debrecen Hús Rt. és a Kapuvár Hús Rt. tulajdonosa, Román Gyula a húsgyár szeptembertől várható átalakításairól tájékoztatta a Kisalföldet.

– Március tizenhatodikán kifizettem az opciós díjat és lehívtam ezt az opciót, hiszen szándékomban áll megvenni a kapuvári húsgyárat. Az ingatlanvagyont független szakértő cég egymilliárd forint fölé értékelte – mondta el Román Gyula. – Ezzel a korábbi szerződések alapján a húsüzem szeptember elsejétől a Kapuvár Hús Rt. tulajdonába kerül.
– Augusztus elsején fizetem ki a vételár fennmaradó, nagyobb részét, egy kisebb részlet viszont áthúzódik a jövő évre – mondta a jövendő tulajdonos.

A kapuvári üzemet nyolcvan százalékban Román Gyula, húsz százalékban a hajdúsági Kasz-Coop birtokolja majd. Ez utóbbi növénytermesztéssel és állattartással foglalkozó cég. A tulajdonosi szerkezet azonban a közeljövőben megváltozhat, hiszen szeretnék ebbe bevonni a környék sertéstartóit is. Román véleménye szerint a tavaly megalakult konzorcium tagjai közül sokan beléphetnének a tulajdonosok közé, többükkel jelenleg is üzleti kapcsolatban állnak. Jó esélyt lát erre, hiszen ahogy hangsúlyozta, napjainkban a sertésárak emelkedőben vannak, az uniónak szüksége van a magyar húsra, így jobb olyan vágóhidat birtokolni, ahol a beszállítók is tulajdonosok.

Jelenleg hetente négyezer sertést vágnak, ezt mindenképpen szeretnék ötezerre növelni, hiszen kapacitásuk lenne rá. A piacra jellemző, hogy ma nem könnyű sertést vásárolni, ezért is előnyös lenne a gazdák jelenléte. Román elmondta: a termelők tőkeemeléssel kerülnének a tulajdonosi körbe.

„ Már régebben is mondtam, hogy jó néven vennék akár ötvenszázaléknyi gazdatulajdont a gyárban."
A kapuvári üzemben szeptember elseje után a gyártás racionalizálására, átszervezésére is készülnek. Benyújtottak egy kétszázmilliós beruházási SAPARD-pályázatot. Ebből fejlesztenék a csomagolórészleget, mivel a piacon szeretnének megjelenni több termékkel is. Román Gyula elmondta: darabolt, szeletelt, esetlegesen konyhakész és fűszerezett, vákuumcsomagolt húsokról van szó, amik a nagykereskedelmi hálózatok polcaira kerülnének. Készítmények gyártásáról egyelőre szó sincs. Csak egy esetleges nyugati partner jelentkezésekor gondolkodnának ezen, hiszen a magyar piacon nincs olyan cég, ami a késztermékek – sonka, bacon – gyártásába nagy pénzt fektetne.

A tulajdonos megerősítette, hogy az átszervezések biztosan nem járnak létszámbővítéssel. A kapuvári mintaboltról Román Gyula így fogalmazott: „Amennyiben nem sértjük a mostani tulajdonosok érdekeit és a várossal is meg tudunk egyezni, természetesen érdekelne bennünket a bolt. Ma is szállítunk a Ringa üzletébe."

Tervegyeztetés

A Kapuvár Húst Rt. a tulajdonosi kör bővítése érdekében a sertéstartókat, a jelenlegi és leendő beszállítókat tervegyeztető megbeszélésre hívja június 25-én, pénteken délután négy órára a kapuvári Rábaközi Művelődési Központba.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nagyra törő tervek után egyszerű valóság

Az időnként felbukkanó nagyra törő elképzelések után továbbra is marad az egyszerű valóság a csornai… Tovább olvasom