Kisalföld logö

2018. 04. 24. kedd - György 15°C | 23°C Még több cikk.

Szentek az ablaküvegen

Egy a faluból elszármazott nyugdíjas adományából szépítették meg nemrégiben a höveji templomot.
Alapítványi támogatásból, adományokból és a falu egykori plébánosának hagyatékából újult meg az elmúlt években a höveji templom. 2001-ben községi összefogással és a Höveji Templomért Közalapítvány támogatásával a teljes külső tatarozást végezték el. Ugyanebben az időben a település közepén álló kápolnát is sikerült felújítaniuk. Az alapítványt Pócza Ernő kanonok kezdeményezésére alapították.


Ekkor restaurálták, aranyoztatták az oltárt, festették a freskókat, azaz a belső is megszépült isten házában Hövejen. 2002 tavaszán a faluból elszármazott vitéz Pócza Gyula adományából harangot szenteltek a templomtoronyban. Az új harang az 1944-ben, katonák által elhurcolt régi helyére került. „Lehetőségeim megengedték, hogy az adománnyal pótoljam Hövejen az ötvennyolc éves hiányt: a harangot elkészíthessem és felajánlhassam szeretett szülőfalumnak. Azt kívánom, hogy ennek a harangnak a kondulása még évszázadokon át hívja misére a hövejieket és inkább a szeretetet, az összefogást hirdesse, mint bármilyen veszélyt vagy tragédiát" – mondta akkoriban a Kisalföldnek a Szombathelyen élő Pócza Gyula.

A most hetvenhat esztendős Gyula bácsi ismét úgy döntött, hogy nagyobb összeget adományoz annak a templomnak, ahol annak idején megkeresztelték. Ivánkovics Iván, a höveji egyházközség világi elnöke érdeklődésünkre elmondta:

négy festett ablaküveggel gazdagodott az isteni hajlék, amelyek Szent Annát, Szent Ilonát, Szent Józsefet és Szent Vendelt ábrázolják. Vitéz Pócza Gyula egymillió forintot ajándékozott a nemes célra, háromszázezer forintot az egyházközség gyűjtött össze.
A höveji egyházközség nemrégiben aztán „örökölt" is. Cseh Sándor kanonok, aki Apor Vilmos püspök titkára és Hövej lelkipásztora is volt, hagyományozott a községre mintegy kétmillió forintot. Ebből a pénzből a régi gyóntatószéket cserélték ki, megoldották a padok fűtését és egy kovácsoltvas belső díszkaput helyeztek el az ajtóban. Ezáltal a templom megfelelő szellőztetése is lehetővé vált. Ivánkovics Ivántól megtudtuk: a tervek között a templom előtti díszburkolat megvalósítása szerepel. Egyelőre ehhez még hiányzik az anyagi forrás, de a hövejiek adományaiban bízva az egyházközség képviselő-testülete reméli, hogy rövidesen valóra válhat az elképzelés.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Az intézményeket hasznosítják

A kisközségek lélekszámának csökkenésével egyre több településen kerül veszélybe az iskola és óvoda fenntartása. A kevés gyerek miatt ugyanis a helyi önkormányzatok képtelenek megtartani intézményeiket. Az ovisok és iskolások ingázni kényszerülnek, de az épületek a faluban maradnak. A települési vezetők megpróbálják az ingatlanokat hasznosítani. Tovább olvasom