Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Szent Kereszt-temető - Még legalább 20 évig üzemelhet

Közel hárommilliós veszteség keletkezett tavaly a kapuvári Szent Kereszt-temető üzemeltetésén. Az önkormányzati tulajdonrésszel is működő cég a szolgáltatásokkal teszi nyereségessé a végső számlát.

A kapuvári önkormányzat képviselő-testületének legutóbbi ülésén Horváth István, a helyi Szent Kereszt-temetőt üzemeltető Jószív kft. kirendeltségvezetője számolt be a szolgáltató cég működéséről és a lehetséges – vagy kívánatos – fejlesztésekről. Elöljáróban kiemelte, a temetőben alkalmazott, az önkormányzat által megállapított díjak célja, hogy a temető fenntartására, üzemeltetésére forrást biztosítson.

– A tapasztalat Kapuváron és máshol is azt mutatja, hogy az önkormányzat által megállapított díjakból a temető üzemeltetése, fenntartása nem teljesen fedezhető – mondta Horváth István. Az üzemeltetés költségeit a szolgáltató a temetői díjakból fedezné (évente egyszer, januárban vizsgálják felül, idén 4 százalékos emelés volt), ám a kft. tavaly ebből mintegy 2,8 millió forintos veszteséget volt kénytelen elkönyvelni. Horváth István azonban hozzátette, a különböző szolgáltatásokból keletkezett nyereség végül elfedi a veszteséget.

Kiss Péterné: ˝A kápolnára ráférne a renoválás és előtető sem ártana.˝
Kiss Péterné: ˝A kápolnára ráférne a renoválás és előtető sem ártana.˝

Kiemelte azonban, a cég évek óta nem fizet osztalékot a tulajdonosoknak. A többletet a fejlesztésekbe forgatják vissza.
A fejlesztésekről szólva a kirendeltségvezető elmondta, a temető kápolnájának teljes – és immár sürgős – felújítása 15–20 millió forintba kerülne. Ebbe beletartozna az ereszek és a belső járólapok cseréje, az épület alsó és külső szigetelése és mindezek után a belső freskók felújítása is. A munkákra a szolgáltató cég évente 200 ezer forintot tesz félre, jelenleg 1,8 millió forint áll rendelkezésükre.

A kapuvári Szent Kereszt-temetőben jelenleg 5464 betemetett sírhely található, a 47 urnaoszlop és a 157 üres sírhely mellett. Tavaly 7 sírhelyet értékesített az üzemeltető, 127 darabot pedig újra megváltottak. A sírkertben évente 110–125 temetés van.

– A szovjet emlékmű mögött még található néhány üres sírhely, az üzemanyagkút felé eső új parcellát pedig még meg sem nyitottuk. A temető lakótelep felőli részén több helyet is tudunk majd kialakítani a fás-bokros rész kitakarításával – tudatta Horváth István. A fenti adatok ismeretében kijelentette, a Szent Kereszt-temető még legalább húsz évig üzemeltethető.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Horgászverseny kevés fogással

Az önkormányzat és a Szigetköz Horgász Egyesület a Fábián-tavon rendezte meg térségi… Tovább olvasom