Kisalföld logö

2017. 06. 24. szombat - Iván 18°C | 33°C Még több cikk.

Szent Antal is helyére került

Csorna - Augusztus közepére végeznek Csornán a volt községháza felújításával. Az évtizedekkel ezelőtt eltüntetett Szent Antal-domborművet is újrafaragták a homlokzaton.

Jó ütemben, a tervek szerint halad a volt községháza felújítása. A kivitelező szerint előfordulhatnak olyan munkák, melyekre előre nem számítanak, de a határidőt tartani tudják. Ha a rekonstrukció elkészül, a belváros „ékszerdoboza" lesz a patinás épület.

Knapp József, a felújítást irányító vállalkozó a Kisalföldnek elmondta: a héten a nyílászárókat cserélik.

Régi fénykép alapján készítették el a Szent Antal-domborművet a községháza homlokzatán.
Régi fénykép alapján készítették el a Szent Antal-domborművet a községháza homlokzatán.


– A kivitelezésen gyorsítunk is, mivel az ingatlanra „szüksége lesz" az önkormányzatnak – jegyezte meg Knapp József. – A Széchenyi-iskola átépítésének idejére ugyanis az intézmény a volt községházára költözik. Úgy tervezzük, hogy már az augusztus 20-i ünnepségre eltűnnek az állványok és teljes díszében látható lesz az épület. Munkatársaim akár túlmunkát is vállalnak, hogy határidőre végezzünk. Ők is érzik, milyen sokat jelent a csornaiaknak ez a jellegzetes ház.

A rekonstrukció során újabb Szent Antal-emlékkel is gyarapodott a város. A községháza homlokzatán, a főbejárat felett ugyanis újra látható a város védőszentjének domborműve. A város címerének alakját a kommunizmus idején egyszerűen levésték. Egy régi fénykép alapján készítették most el.

Egyelőre állványok veszik körbe a volt községházát.
Egyelőre állványok veszik körbe a volt községházát.


– Megsárgult felvétel került elő, melyet a szemközti, úgynevezett Bartos-ház ablakából készítettek annak idején – újságolta a vállalkozó. – Igaz, csak oldalról örökítette meg a domborművet, de szakemberek segítségével sikerült rekonstruálni és újból megfaragni. A községháza felújítása számunkra is nagy kihívás. Arra törekszünk, hogy eredeti állapotába állítsuk helyre és dísze lehessen városunknak.

Olvasóink írták

 • 5. bugriskin 2009. június 26. 13:08
  „Az hogy a kicsi "Szent Antal" és a nagy Szent Antal szobor egyformán nemér semmit az alapanyagán kívül! (gipsz vagy fém, esetleg nemes fém) Persze vannak, akik a hitük erejével képzelődnek és bebeszélik, hogy a "Szent Antal"´ segítette meg!”
 • 4. Ms.Wolf 2009. június 26. 10:19
  „Bugriskin!
  Mi a történeted lényege?”
 • 3. bugriskin 2009. június 22. 18:58
  „Hát ez a Te "Szent Tóni" igen csak elkerülte Magyarországot.
  Egyébként hallottam róla, hogy egy munkanélküli jócskán felöntött a garatra és elment az Te Szent Antalodhoz a templomba. Ugyan is ott szobrozott a sekrestye mellett! Kérte is a maga módján, hogy, ha nemszeren neki egy hét múltán újabb megélhetést, akkor szétveri a fejét egy husánggal. De ezt meg hallotta a sekrestyés. Jött is egy hét múlva a husánggal, de addigra a sekrestyés kicserélte a szobrot egy kisebbre, mert azért még sem lett volna akkor kár, ha szétveri a részeg munkanélküli.
  Meglátta a kicsi szobrot a munkanélküli és kérdi tőle: Hát Antika hol van az apád?”
 • 2. 13.István 2009. június 21. 17:48
  „Bugris!
  Járni kellet volna hittanra és tudnád ,hogy Szent Antal a szegények védőszentje!!
  És nem akart uralkodni!!!”
 • 1. bugriskin 2009. június 21. 07:17
  „Hát vörös csillagot nem faragnak a fejéra az biztos! Vajon itt már szentek uralkodnak?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Beled nem lesz város idén sem

Beled - A legjobb három-öt pályázatból vették ki a belediek várossá válási kérelmét. A… Tovább olvasom