Kisalföld logö

2018. 07. 20. péntek - Illés 17°C | 28°C Még több cikk.

Szent Antal és a vörös csillag

Csorna - Az egykori csornai községháza lépcsőházában előkerült Szent Antal-freskó az egykori szemtanúk szerint „nem bírta a vörös csillagot". A Szent Antal-szobrot pedig a földből kaparták ki.

Lapunk szeptember 28-i számában foglalkoztunk a Csornán előkerült Szent Antal-freskóval. Azóta többen is telefonáltak a hányatott sorsú képpel kapcsolatban, de szó volt az egykori községháza Szent Antal-szobrának sorsáról is.

A mészréteg alatt

Az elmúlt szerdán a régi községháza felújítását végző festők egyike a lépcsőház plafonján egy freskóra lett figyelmes az évtizedes festékréteg alatt. Ahogy azt Szilágyi Gergő elmondta: miközben próbálták leverni a régi mészréteget, alatta egy festett alakra lett figyelmes. – Elkezdtem lemosni a meszet, előkerült az azóta már városszerte híres lett Szent Antal-freskó – mesélte a csornai fiatalember. A kép története megmozgatta a csornaiak emlékezetét. Így többek közt kiderült, hogy a freskót Fekete József egykori csornai rajztanár festette, vélhetően 1927-ben, az épület első felújításakor (a községházát 1878-ban építették, de később leégett).

A klerikális díszítés

A csornai Borsodi László is megosztotta velünk élményeit. Mint mondta: festőtanoncként 1956-ban látta először a freskót. – Akkor a lépcsőház mennyezetét kellett többször átfestenünk – mesélte a hatvannyolc éves festőmester. Az épület abban az időben a pártbizottság irodájaként működött. A város akkori urainak vélhetően nem tetszett a lépcsőház „klerikális díszítése" és a kor „divatjának" megfelelően egy vörös csillagot festettek a freskó fölé. Borsodi László elbeszélése szerint azonban a vörös festék többször lepergett a plafonról, „Szent Antal nem bírta a vörös csillagot". Az akkori mondás mögött vélhetően volt némi igazság is, mert az idős festő szerint végül eltávolították a vörös csillagot a plafonról, helyette fehér mésszel takarták el a freskót.

Szobor a földből

Az épület főbejáratánál egy Szent Antal-szobor is állt. A freskó mellett az azóta eltűnt szobor története sem mindennapi. Egy győri olvasónk, a hatvankét éves Giczi Józsefné elmondta: édesanyjától és nagyanyjától is hallotta azt a történetet, mely szerint a szobor a húszas években eltűnt. Az idős hölgy édesanyjának bátyja, Burus István gyermekként, a 86-os főút mellett, az egykori „Picsvár"-nál találta meg a szobrot. – Akkoriban cselédházak voltak azon a területen, István szinte a földből kaparta ki Szent Antalt – mesélte Giczi Józsefné. A fiatalember a szobrot az akkori premontrei főpapnak – vélhetően Burány Gergelynek – adta át (a prépost az 1919-es kivégzések idején a rendház erkélyéről áldotta meg a kivégzésre várókat). – Burus Istvánnak a premontreiek felajánlották, hogy kitaníttatják, ám a családnak szüksége volt a munkáskézre – mondta Gicziné. A rokon később a doni, urivi átkelésnél eltűnt, majd 1950 körül holttá nyilvánították.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Születésnapot ünnepeltek a csornai önkéntes tűzoltók

Csorna - Megalapításának 125. évfordulóját ünnepelte a hétvégén a Csornai Önkéntes Tűzoltó… Tovább olvasom