Kisalföld logö

2017. 02. 21. kedd - Eleonóra 2°C | 9°C Még több cikk.

Szennyvíztől pusztulnak a halak

Kóny - A falu látványtavának szennyezője után ˝nyomoz˝ a kónyi önkormányzat. Valaki már harmadszor engedett szennyvizet a tóba, a halak tömeges pusztulását okozva ezzel.

Nagy mennyiségű hal pusztult el a hétvégén a kónyi Keréktói-tóban. Nem a mostani az első eset. Az önkormányzatnál arra gyanakodnak, hogy valaki a szennyvizet vezeti bele a vízbe. A tó és környéke népszerű a kónyiak körében. Leginkább a gyerekek töltik szabadidejüket a partján.

Az első halpusztulást a nyár közepén tapasztalták, aztán egy hónappal ezelőtt még egyszer, számolt be portálunknak Aller Imre. A falu polgármestere elmondta: akkor mintát vettek a vízből, bevizsgáltatták és gyanújuk beigazolódott.

A tó vizét frissítik a szennyezés után. Tóth Géza a mentőmunka felelőse.
A tó vizét frissítik a szennyezés után. Tóth Géza a mentőmunka felelőse.

– A laboratóriumi vizsgálatok egyértelműen bizonyították, hogy lakossági szennyvíz került a vízbe – tájékoztatott a községvezető. – Egyébként a parton állva is érezhető volt a kellemetlen szag. Azaz egyértelmű, hogy külső hatás érte a tavunkat. Bíztunk benne, hogy egyszeri esetről van csak szó, de sajnos nem így történt. A hétvégén ismét láthattuk az elpusztult halakat a felszínen.

A Keréktói Szabadidőközpontot 2004-ben adták át, az önkormányzat saját erőből és pályázati támogatásból finanszírozta a beruházást. A sportpályák mellett, a terep rendezésekor egy vízgyűjtő látványtavat is kialakítottak. Néhány kárászt telepítettek bele, melyek idővel aztán elszaporodtak. Elsősorban a gyerekek tanulják a horgászat alapjait a Keréktón. Ottjártunkkor üres volt a tó környéke. A polgármester által emlegetett bűz valóban érezhető volt a parton, és a vízen ott ˝úsztak˝ a haltetemek is. A tó frissítését Tóth Géza, az önkormányzat munkatársa végezte.

A kónyi Keréktói-tó felszínén jelentős mennyiségű haltetem látható.
A kónyi Keréktói-tó felszínén jelentős mennyiségű haltetem látható.

– A legutóbbi esetnél és most is átöblítjük, frissítjük a vizet– jegyezte meg Aller Imre. – Ezután aztán a természet elvégzi még a további teendőket. Nekünk az a feladatunk, hogy kiderítsük, ki a szennyező.

Felelőtlen és felháborító a magatartása, annál is inkább, mivel főként gyerekek játszanak a vízparton. A község gondoztatja, szépíti a területet és nem azért dolgozunk, hogy bárki is szennyvízürítőnek használja. Az biztos, hogy nem tengelyen, azaz nem járművel szállították oda az anyagot. A jogszabályok adta lehetőségekkel élve kiderítjük a szennyezés forrását és eljárunk az elkövetővel szemben.

Hozzátette: az elpusztult halak mennyiségét nem tudják megbecsülni, mivel a nád között nem láthatóak a tetemek. 

Olvasóink írták

  • 1. janika 2009. augusztus 25. 12:24
    „Lényeg az hogy a horgásztársaság évi 3000,-Ft bezsebel a horgászoktól a tavak környezetvédelme fejében. Az hogy nyom nélküli lenne a szennyezés az kizárt dolog! Ez is olyan eset lesz mint a Rábapordányi húsz anyadisznó ellopása! Sosem lesznek meg az elkövetők! Lehet, hogy közismertek azért?”
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Csalás, avagy így szereztek hárommilliós autót ingyen

Egy férfi hitellel terhelt, hárommilliós autóját vétel céljára átadta egy magát pestinek mondó… Tovább olvasom