Kisalföld logö

2018. 02. 20. kedd - Aladár, Álmos -1°C | 1°C Még több cikk.

Szennyezett a víz Miklósmajorban?

Csapvizük szennyeződésétől tartanak Miklósmajor lakói. Inni már nem mernek belőle.
A Kapuvárhoz közeli Miklósmajornak a „régi szép időkben", amikor még a Fertődi Állami Gazdaság adott kenyeret az ott élőknek, közel kétszáz lakosa volt. Számuk mára erősen megfogyatkozott, mindössze kilenc család huszonöt tagja vallja otthonának a csendes, a határőrlaktanya árnyékában meghúzódó majorságot. Életük viszont mostanság nem nevezhető éppen nyugodtnak, hiszen kisebb-nagyobb gondok foglalkoztatják a majoriakat.
Legutóbb például 2002. október 12-én arról írt a Kisalföld, hogy megváltozott a postai kézbesítési rend és küldeményeikért a nyolc kilométerre lévő Öntésmajorba kell elsétálniuk az ott kihelyezett postaládáikhoz. Nemrégiben pedig – nem először – az ivóvízzel támadtak problémáik: állításuk szerint „férgek" vannak benne.

Víz a marhatelepről

– Nem merünk már inni a vízből, mert félünk, hogy valami fertőzést kapunk – sorolták panaszaikat a miklósmajoriak ottjártunkor. Kérték, nevüket ne írjuk le, hiszen mint mondják: a „külterületi" embernek így sincs annyi joga, mint a városinak és nem akarják, hogy még nagyobb hátrányba kerüljenek. – Tudjuk azt is, mi az oka a szennyezésnek. Az, hogy a glóbusz tizenöt éve nem volt kipucolva.
Miklósmajor házai a szomszédos szarvasmarhatelepről kapják az ivóvizet, korábban volt egy úgynevezett „közkútjuk" is, ám azt néhány évvel ezelőtt lezárták előlük.
– Nyáron vettük észre először a bajt, az öntözésre kiengedett víz tetején ugyanis apró fehér valamik maradtak fent, olyanok, mint a férgek. Azóta literszám hordatjuk az ásványvizet, mert ebből a büdös vízből nem iszunk, főzés előtt is felforraljuk. Megnéztük a központi aknát is, abban meg döglött patkányok voltak, képzelhetik, mi lehet akkor ebben a rendszerben. Sok a szemét a glóbusz fenekében is, nem tud tisztulni a víz. Próbáltunk segítséget kérni a telep vezetőjétől is, de a tulajdonossal nem lehet beszélni. A vízdíjat persze fizetjük nekik, egy családtag után négy köbmétert havonta, ami szintén túlzás, mivel nem is használunk el annyit, főleg úgy, hogy az utóbbi időben csak ritkán nyitjuk meg a csapot.
Miklósmajor lakói tehát várják a megoldást, azt pedig csak mellékesen jegyzik meg, hogy az elektromos hálózattal sincs minden rendben.

„ Csak a madarak járnak"

– Régóta mondogatjuk, hogy közvilágítás kellene, mert sötétedés után életveszélyes közlekedni a házak között – mondják. – A drótok is balesetveszélyesek, csak lógnak a világba, előbb-utóbb baj is lehet belőle, ha valamelyik le talál szakadni a házakra. Ha nagy szél van például, nem lehet tévét nézni és a villany is elmegy.
– Szívesen fizetjük a villanypénzt is, csak lássuk a fejlődést – teszi hozzá a major egyik legidősebb lakója, aki 1943 óta él ott. – De hát, régi az igazság: messze vagyunk Kapuvártól és erre csak a madarak járnak.
A miklósmajori szarvasmarhatelep tulajdonosa a nagyszentjánosi Kisalföldi Mezőgazdasági Rt. A vállalat állattenyésztési osztályvezetője, Somogyi Sándor a Kisalföldnek elmondta: értesültek a problémáról, a tisztiorvosi szolgálat jelzését is megkapták, és mielőbb rendezik a helyzetet.
– Felvettük a kapcsolatot a vízszolgáltatóval és megtesszük azokat az intézkedéseket, amellyekkel az ivóvíz ismét elfogadható minőségű lesz. Ezután a Miklósmajorban élők is megnyugodhatnak – jelentette ki Somogyi Sándor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Félidőben értékeltek a képviselők

Útfelújítások, intézmények működtetése, munkahelyteremtés és turisztikai fejlesztések. Célok, amelyek a kapuvári képviselő-testület tagjainak munkáját meghatározzák. A Kisalföld a város önkormányzati képviselőit kérdezte eredményeikről, terveikről, s a városatyák beszéltek kudarcaikról is. Tovább olvasom