Kisalföld logö

2018. 04. 23. hétfő - Béla 13°C | 25°C Még több cikk.

Szemtanúk története 1849-ről

Szabadságharcosok elbeszélései két faluból, minden bizonnyal egy történetről. Helytörténészek kutatásaiból áll össze a teljes kép.
Néhány osztrák ulánus Acsalagon át Kapuvár felé menekült a csornai csata után 1849-ben. Százkilenc évvel később az osli templom tövében hat férficsontvázat találtak. A két esemény minden bizonnyal összefügg egymással. Valószínűleg az osztrák katonák maradványaira találtak rá az osliak.

Az acsalagi „fehérkép
Az acsalagi „fehérkép", ahol 1849-ben állítólag nyolc ulánus Mária szobrát csapkodták kardjukkal és a Szűzanya fejét le is ütötték.

A Kisalföld március 14-i számában dr. Varga József osli helytörténész előadásából idéztünk. Ő vázolta fel az acsalagi asszonyok által 1915-ben elmondottakat. Dr. Nagy Miklós, Acsalag helytörténésze nyomban reagált és elküldte szerkesztőségünkbe az eset részletes leírását, szemtanúk elbeszélésére hivatkozva. Dr. Nagy Miklós az 1902-es születésű Bendes Józseftől hallotta a történetet, akinek 1920 körül két idős asszony, az akkor 89 éves Szóka Istvánné és a 92 esztendős Igaz Mártonné mesélte el.

Egyikük tehát 18, másikuk 21 éves volt 1849-ben. Eszerint a csata után röviddel nyolc ulánus közeledett Csorna felől egy nagy zászló alatt. A falutól nem messze, az úgynevezett „fehér képnél", azaz Jézus és Mária szobránál álltak meg. Káromkodtak és Mária szobrát csapkodták kardjukkal és a Szűzanya fejét le is ütötték. (Érdekes, hogy az alkotást csak 1974-ben állították helyre. A fej addig, azaz 125 évig hevert a szobor lábánál és senki nem bántotta.) Az ulánusok az acsalagiakat kérték, mutassák meg a Kapuvár felé vezető utat. Hamarosan négy huszár tűnt fel, akik az ulánusokat üldözték. A helyiek megmutatták, hogyan tudnak elébük kerülni. Néhány óra múlva a huszárok már visszafelé poroszkáltak, négy vezetéklóval és a hatalmas osztrák zászlóval együtt. A templom körül pihentek meg, a falu népe megetette, megitatta őket. Vezetőjük, egy őrmester szétvágta a császár lobogóját és kapcaként tekerte a lábára.

Az ulánusok és a huszárok összecsapását az úgynevezett hosszúdombi gulyások mesélték el. A négy huszár az út menti bokrokban rejtőzött el, amikor az osztrákok közel értek, pisztolyukkal négyet máris leterítettek. A többit karddal vágták le. Lovaik közül négyet megtartottak, kettővel a négy sebesült ulánust Kapuvárra küldték, egyet a pásztoroknak adtak, egyet pedig az osli papnak, hogy a halottakat tisztességesen temesse el.
Ez tehát a szemtanúk története. Az 1958-ban, az osli templom közelében megtalált csontvázak így minden bizonnyal az osztrák katonákéi voltak. A helytörténészek gyűjtései „így érnek össze".

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Fizetik a médiadíjat

A Molnár TV Kft. megkapja elmaradt díját, a város nem kéri a műfüves futballpályát. Két döntés a… Tovább olvasom