Kisalföld logö

2017. 08. 22. kedd - Menyhért, Mirjam 12°C | 22°C Még több cikk.

Szeméthegy Pásztori határában

– Mondj egy sztorit – szólítja meg társát a tinédzser fiú. – Pásztori – hangzik a válasz, aztán hahota következik. A diskurzus nem a szóban forgó faluban zajlott, ám ha Pásztori, akkor ezúttal tényleg sztori, melynek részleteivel a település polgármesterének segítségével ismerkedhetünk meg.
Ónodi János: „Ezt még a tanácsi rendszerből örököltük."
Hamisítatlan téli táj. Pihen a természet, még maradt mutatóban a korábban lehullott hóból is. A fasor mögött őzraj tájékozódik, aztán észlelve az ember közeledtét, futásnak ered. Előttünk a termőföldek övezte szemétrengeteg, amely – bár így télvíz idején eléggé körülményes megközelíteni – egyre gyarapodik. Mindez Pásztori határában, önkormányzati parcellán.

A múlt öröksége

– Sajnos ezt még a tanácsi időkből örököltük – sóhajt Ónodi János, Pásztori negyedszer is megválasztott polgármestere, miközben a már-már heggyé fejlődött szeméthalomra mutat. A „választék" pedig meglehetősen bő: a tűzifától a mosógépen, gépalkatrészen, a bálázott szalmán keresztül egészen a rekamiéig, hogy csak néhányat említsünk a valakik által egykor kedvelt, majd feleslegessé vált holmik közül. Ám a falu vezetője szerint olykor a megunt vagy elveszített fényképek is itt végzik a különböző iratokkal együtt.
– Valamikor a közös tanács – Szilsárkány, Pásztori – szemétlerakó helye volt, de már a nyolcvanas években megszűntnek nyilvánították – magyarázza a polgármester. – Ennek ellenére a környező falvakból: Dörből, Rábapordányból, Rábacsanakról, Szilsárkányból, na meg tőlünk a mai napig is kocsiszám szállítanak ide hulladékot.

Ellopták a táblát

A több mint ötezer négyzetméteres terület tavaly került az önkormányzatunk tulajdonába. Tudtára kívántuk adni mindenkinek, hogy nem, ez nem szemétlerakó hely, ám a tiltó táblákat ellopták. Sorompókkal zártuk le a bevezető utat, erre az egyiket hamarosan felszedték és elvitték. Közben többször rendbe tettük a területet és azóta is próbáljuk mások szemetét „kordában" tartani.

Itt is a pénz...

Ónodi János elmondta, hogy a környezetvédelmi hivatal kötelezte az önkormányzatot a szeméttelep felszámolására és a terület rekultiválására. Azonban Pásztori – s ezt a falu első embere tudja a legjobban – közel sem olyan gazdag, hogy ezt a munkát el tudja végeztetni az alig több mint húszmilliós költségvetéséből. Ehhez pályázati pénz, ahhoz meg, hogy pályázhassanak, saját erő kell(ene). Így aztán marad a fejtörés, a megoldáskeresés, ami a rendszerváltás óta hivatalban lévő, tapasztalatokkal felvértezett polgármester számára sem könnyű feladat. Úgy tűnik, mostanra betelt a pohár, s a pásztori elöljárók elhatározták, szabálysértési eljárást kezdeményeznek a tetten ért vagy azonosítható szemétszállítók ellen. Mert az mégsem helyénvaló – vélik a helyhatóság tagjai –, hogy az Európai Unióba illegális szemétlerakók között vezessen az út.
Lehet, hogy egyszer felértékelődnek az eldobott fényképek?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hangdoboz az Omegától, néprádió Hitlertől

Szabó Zoltán „rádióőrülete” még tízéves korában kezdődött, amikor bátyja rádiós magnóját… Tovább olvasom