Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Szeméthegy Kapuváron

Kapuvár lakói a szemetüket a Szabadság utca végére hordják, ahol kaotikus állapotok vannak.

Rend Kistölgyfán

Rendezett a kistölgyfai lerakó a ráhordott réteggel.
Kapuvár képviselő-testülete előtt a kistölgyfai szemétlerakón végzett munkákról szólva Ágota Zsolt, a Rekultív kft. ügyvezető igazgatója hangsúlyozta, az utóbbi időben végzett munkálatok még nem a teljes rekultivációt jelentik. Napjainkig a tereprendezés történt meg, mintegy negyven centiméteres földréteg ráhordásával, gyomirtózással és a későbbiekben fásítással. A teljes körű rekultiváció 2015 végéig tart. Addig azonban egy monitoringrendszert kell építeni, ami a csaknem tizenegy hektáros terület szennyező anyagainak mérését szolgálja. Az ügyvezető elmondta, a fásítás – melynek határideje a jövő év áprilisa – csökkenti a talajban keletkező káros anyagok koncentrációját. A tereprendezéssel egyidejűleg elkészítették az övárkot is, mely a terület csurgalékvizét hivatott elvezetni.

Ágota Zsolt elmondta: a lerakót 1996-ban vették át, azóta mintegy húszmillió forintot fordítottak rá. A mostani tereprendezés a fásítás nélkül is kilencmillióba került. Az ügyvezető kijelentette, Kapuvár szemetét 2001 márciusa óta a fertőszentmiklósi hulladéklerakóba szállítják, amely már a legkorszerűbb technológiával készült és második üteme a közelmúltban készült el.

Kaotikus állapotok

A Szabadság utca vége
A kistölgyfai szemétlerakó rendezése mellett Kapuváron szinte elpusztíthatatlanok az illegális lerakók. Ahogy azt Biró Péter polgármester a testület előtt elmondta, az elmúlt években több ilyen lerakót is megszüntettek, de gomba módra szaporodnak az újak. Legjobb példa erre a Szabadság utca vége, ahol ottjártunkkor is többembernyi magasságban tornyosodott a hulladék. Mosógépek, tartályok, fűnyírók és háztartási szemét csúfítja el a környezetet.

Drága mulatság

A polgármester lapunknak elmondta, az említett szeméthegyet az elmúlt két évben kétszer, több mint félmillió forintért szállíttatta el a városháza. Hangsúlyozta, ennek azonban vége. Innentől megkeresik a szemét gazdáját és kiszámlázzák a költségeket. A szeméthegy darabjaiból kitűnik, hogy többnyire a lomisok maradék „árujából" áll a több méter magas hordalékkupac. A polgármester hozzátette, a Nyugat szemete tornyosul Kapuváron. „Nem hiszem, hogy bizonyos rétegek anyagi gazdagodásának nyomát a városnak kell eltüntetnie, amellett, hogy tevékenységükből adóbevételünk nem származik" – mondta Biró Péter.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Négy generáció a tudomány szolgálatában

Vannak famíliák, ahol az elődök által megkezdett út kötelezi az utódokat. Ilyen a Ballagi család is, amelyben a XIX. században Mór volt az első „üstökös", aki nyelvészként lett híressé. Dr. Ballagi Farkas, a kapuvári kórház igazgató főorvosa büszke őseire, s vallja is: a név kötelez. A Kisalföldnek arról beszélt, milyen az, ha valakinek például öt akadémikus található a felmenői között. Tovább olvasom