Kisalföld logö

2017. 12. 15. péntek - Valér 4°C | 8°C Még több cikk.

Személyre szabott óvodai képességfejlesztés

A bogyoszlói óvodában tíz év alatt több mint felére csökkent a gyermeklétszám. A kevesebb óvodásra azonban több idejük jut a pedagógusoknak, akik a megszokottól eltérő nevelési módszereket alkalmaznak, sikerrel.
A május elsejei ünnepségeken nagy hangsúlyt kapott a bogyoszlói közintézmények működése. Ezekről a hét végén beszámoltak a község lakosainak. Itt hangzott el, hogy a gyermeklétszám csökkenése ellenére – tíz év alatt negyvennégyről tizenkilencre – az intézmény működését csak sikerek jelzik.

Ez a pedagógusok munkájának és az önkormányzat, valamint a községbeliek példaértékű összefogásának tulajdonítható.
Váginé Smodics Gabriella vezető óvónő szerint intézményük mintegy kulturális alapként működik a faluban. Erre jó példa volt a csatlakozási ünnepségre szervezett programjuk. Az elszármazott bogyoszlóiak látogatása az óvodában nagy sikert aratott, amit az itt kiállított régi, gyermekkori fotók csak növeltek.

„ Százszázalékos a szülői értekezletek látogatottsága, ez mutatja támogatásuk mértékét."

A helyiek megbecsülését a szakmai színvonal növelésével is megszolgálják. Az intézményben folyó nevelési munka a legújabb kutatások eredményeit hasznosítja. Nevelési programjukat, sok hasonló intézménytől eltérően, nem adaptálták, hanem saját maguk készítik évek óta. Ebben nagy hangsúlyt fektettek a hagyományőrzésre.
Újabb programjukban a természet védelmét és az egészség megőrzését helyezik előtérbe. A témában nemrég tartott előadást Lilik Ferencné, a pedagógiai intézet munkatársa. A vezető óvónő elmondta, programjuk lényege, hogy nincsenek a régebben megszokott foglalkozások, helyette a képességek fejlesztése folyik, a kisebb gyereklétszámnak köszönhetően személyre szabottan.

Munkájuk révén az utóbbi években nem küldtek speciális iskolába egyetlen gyermeket sem, s ezt az óvoda vezetője nagy eredménynek tartja.

A község polgármestere, Kránitz Lajos tájékoztatása szerint az óvoda fenntartása tizenhárommillió forintjába kerül az önkormányzatnak, ebből az állami támogatás csaknem négymillió. Az intézményben két pedagógus és egy dajka dolgozik.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Korszerű ellátást a betegnek!

A csornai Margit Kórház vezetői arra törekednek, hogy a kor követelményeinek megfelelő ellátást… Tovább olvasom