Kisalföld logö

2018. 02. 25. vasárnap - Géza -11°C | -2°C Még több cikk.

Szélmalomharc a szemét ellen

A csornai közterület-felügyelők sokrétű munkájuk során kiemelt figyelmet fordítanak az illegális szemétlerakók felszámolására. Csornán az 1980-as évek második felében hozták létre a közterület-felügyeletet.
illusztráció
A felügyelők korábban a városfejlesztési és üzemeltetési osztályhoz tartoztak, 2000-től pedig a vagyongazdálkodási és hasznosítási osztály szervezetében végzik munkájukat.
„ Két közterület-felügyelő dolgozik a városban.
Munkájuk eléggé sokrétű, s mindemellett egyikük a közhasznú munkások tevékenységét is szervezi. Bár létszámemelésre nem gondolhatunk, van rá remény, hogy ez a feladat lekerül a válláról.

Különben sem szerencsés, ha az ellenőrzéseket egy ember végzi."
Az osztály vezetője, Berzlánovichné Nagy Eszter elmondta: fő feladatuk a közterületi, köztisztasági, eb-, állat-egészségügyi, közrend- és közbiztonsági rendeletek betartásának az ellenőrzése. Kiemelt figyelmet fordítanak az illegális szemétlerakók felszámolására, ám a tapasztalatok szerint kevés eredménnyel. A szemét ugyanis egyre gyarapodik és a már „bejáratott" lerakóhelyek mellett rendre újak keletkeznek.

Nincs törmeléklerakó Csornán

– A város lakóinak nagyobb gondot kellene fordítani a környezet védelmére – jegyzi meg az osztályvezető. – A Szeder utcában épülő házak mögötti gödör például közkedvelt lerakóhely. S amikor néhányan beköltöztek az új házakba, kértük a tulajdonosokat, hogy jelezzék, ha valakik törmeléket vagy szemetet hordanak ingatlanjaik közelébe. Sajnos, a mai napig sem kaptunk ilyen jelzést, miközben a szeméthalom egyre gyarapodott és több millió forintot kellett költeni a területrendezésre. Nyilván az is gond, hogy a városban jelenleg nincs törmeléklerakó. Ennek következményeivel szembesülnünk kell a jövőben és meg kell találnunk a megoldást.

Pelenka és konfekcióöltöny

Az osztályvezető irodájából Élő Zoltán közterület-felügyelő társaságában terepszemlére indultunk. Utunk első állomása a Rét utca és az onnan leágazó út. A látvány elképesztő: van ott minden a műanyag flakonoktól a ruha- és bútordarabokon át a televíziómaradványokig. Amint Élő Zoltán fogalmazott: a csigaszegtől a tengeralattjáróig mindenféle tárgy akad errefelé. Továbbhaladva Csorna és Farád határán ugyancsak lehangoló a kép. A változatosság kedvéért ezen a részen a többzsáknyi használt papírpelenka éppúgy feltűnik, mint a kidobott fotel vagy a kerékpárváz. De műanyagból sincs hiány. Több vagon megtelne az itteni szeméttel. Visszafelé haladva a cserépgyártól délre levő területen inkább a külföldről származó konfekciótermékek dominálnak. Farmer- és szövetnadrág, zakó meg átmeneti kabát egyaránt akad. Távolabb a gödör partján feleslegessé vált bútorok piros szövete villan a napsütésben.
– Elsősorban az esti és éjszakai órákban válnak meg a szeméttől az emberek – magyarázza a felügyelő, aki azt is megemlíti, hogy a megtekintett illegális szemétlerakókon kívül még jó néhányat találhatnánk a város bel- és külterületén.
Csornán tavaly huszonheten szóbeli, tizenhárman írásbeli felszólítást kaptak valamelyik rendelet megszegéséért. Tíz esetben szabálysértési feljelentést tettek, három esetben helyszíni bírságot szabtak ki a közterület-felügyelők. A fizetőparkolók ellenőrzése során 305 esetben helyeztek ki pótdíjfizetési felszólítást a felügyelők.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A mezőőröket fizetni kellene

Közbeszerzési eljárás megindításáról döntöttek hétfőn a kapuvári képviselők és a mezőőri szolgálat… Tovább olvasom