Kisalföld logö

2018. 07. 16. hétfő - Valter 17°C | 27°C Még több cikk.

Szélkereket és tutajt készít a fiatal ezermester

Rábaszentmiklós - Autószerelőnek készül a tizenöt éves rábaszentmiklósi Szabó István. A fiú már tízéves korától barkácsol: szélkereket és tutajt készített, de a családi ház felújításából is kiveszi részét.
Tízéves korától a barkácsolásnak, szerelésnek szenteli minden szabadidejét a tizenöt éves rábaszentmiklósi Szabó István. A fiú jelenleg a győri Lukács Sándor-szakközépiskolában autószerelőnek készül. Pályaválasztása nem véletlen, hiszen évek óta a motorok és a szerelés tölti ki a mindennapjait.

– Meglátok valamilyen motort vagy szerkezetet és azonnal arra gondolok, hogy azt hogyan lehetne másolni, vagy hogyan lehetne megszerelni – mesélt hobbijáról a Marcal-parti ezermester. A folyó közelsége sarkallta arra, hogy egy tutajt is készítsen, ami azóta a házuk közelében horgonyoz. Ezenkívül egy szélkerék elkészítésével is megpróbálja a család energiaköltségeit csökkenteni, ám édesanyja szerint a helyi áramtermelésre még egy picit várni kell. – Legújabb művem egy négykerekű bicikli, melynek ötlete egy osztálykiránduláson, a Margitszigeten fogant meg bennem – mondta István.

Az elkészített jármű azóta nagy sikert aratott a falubeliek körében, a kisebb gyermekeket szinte menetrendszerűen szállítja Rábaszentmiklós utcáin. A felnőttek egy alkalommal fagylaltárusnak nézték a biciklivel közlekedő Szabó Istvánt.

Istvánt leginkább a motorok érdeklik, ám ezeken kívül is szinte mindent bütyköl, többek közt a család háztartási gépeit is. – Nem dobunk ki a házban semmilyen alkatrészt vagy csavart, „hátha még jó lesz valamire" – mondta István édesanyja. A műszaki problémákon kívül azonban „kézzelfogható haszna" is van István érdeklődési körének. A családi ház felújításából tevékenyen kiveszi részét, a járólapozástól a laminált parketta lerakásáig több mestermunka is István keze nyomát dicséri. – Az elmúlt években még nem nagyon forgattam elektronikai vagy motorokkal foglalkozó szakkönyveket, a javítások, szerelések esetében először a különböző gépek működését próbálom megérteni és azután
következik ezek javítása – mesélte István. A motorokban való – autodidaktaként szerzett – jártassága a család gépparkjának állapotán is meglátszik. A rábaszentmiklósi családi ház udvarán több feljavított segédmotor-kerékpár és egy korosabb MZ motor várja, hogy István vagy édesapja a nyergükbe pattanjon.

Turbók Attila

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Autó nélkül a gyógyítás került veszélybe

Csorna - Lehetetlen helyzetbe került a csornai Makray család. Lányuk, Dalma mozgássérült, hetente… Tovább olvasom