Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Szélerőművek lesznek a határban

A napokban volt a műszaki átadása annak a mérőtoronynak, amelynek feladata a szélerősség és időtartam mérése Kisfalud határában. Az eredményektől függően egy év múlva kezdődhet itt egy szélerőműpark építése.
Kisfalud határában egy több mint hetven méter magas torony magasodik. Az építmény feladata, hogy a területen átfúvó szél erősségét és mennyiségét mérje egy éven át.

Balogh István polgármester elmondta: a torony műszaki átadása a napokban megtörtént, a mérési adatokat a befektetői konzorcium folyamatosan elemzi. Az adatok birtokában egy év múlva kezdődhet egy tizenöt-húszmilliárd forintos beruházás, melynek keretében közel huszonöt szélerőműtorony épülhet a község határában. A polgármester hangsúlyozta, a befektetőkkel már megkötötték a huszonöt évre szóló szerződést. A konzorcium ugyanezt megtette a több mint száz földtulajdonossal is.

A beruházó vállalta, hogy tornyonként hatszázötvenezer forint bérleti díjat garantál, amely arányosan oszlik meg az ingatlantulajdonosok között. Ez azt jelenti, hogy nemcsak azok kapnak juttatást, akiknek a földjén áll a torony, hanem a szélerőmű hatáskörzetének érintettjei is. Így a polgármester szerint minimum évi harminc-negyvenezer forint bérleti díjra számíthatnak a tulajdonosok. Az összeg módosulhat a szél erősségének függvényében.

Balogh István tájékoztatása szerint a környezetvédelmi vizsgálatok még hátravannak, de véleménye szerint nem lehet ezzel probléma. A kijelölt terület több mint ezer méterre van a lakóházaktól és a falu terméketlenebb körzetéhez tartozik, valamint a tornyok a látképet sem zavarják.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Könnyes találkozások

Grófi vendégei voltak a napokban Dénesfának. A Cziráky család ma élő legidősebb tagja, gróf Cziráky… Tovább olvasom