Kisalföld logö

2018. 04. 26. csütörtök - Ervin 13°C | 24°C Még több cikk.

Szélerőművek - Kilenc éve nem adtak ki engedélyt

A kapuvári szélerőműpark beruházója meghosszabbíttatta a szélerőművek építési engedélyét.

Számos kapuvári olvasónk kapott levelet a minap a megyei kormányhivatal illetékes osztályától, miszerint a Kapuvár melletti területre ismét meghosszabbítják az építési engedélyt a jövőbeni szélerő- mű(vek) felépítéséhez.

Az évtizedes történet azonban napjainkban sem fog befeje- ződni, az építési engedélyek lejártak, meghosszabbításukat jogszabály is előírja, amennyiben a lehetséges beruházó ezt kéri. Kapuvár északi határában egy fővárosi székhelyű beruházó tervez létrehozni egy húsz toronyból álló szélerőműparkot. Kőrös Gábor, a cég projektvezetője a Kisalföldnek elmondta: bizony a kapuvári programjuk már tízéves.

Sopronkövesd mellett működnek a tornyok.
Sopronkövesd mellett működnek a tornyok.


– Még 2005-ben kezdődött a projekt tervezése, a konkrét beruházási tervek 2009–2010-re lettek készen – mondta a projektvezető. Sajnos azonban a tervek egyelőre az íróasztalok fiókjaiban várnak, mert bár építési engedélyt igen, de a termelésre jogosító engedélyt azóta sem kaptak.

– Utoljára 2006-ban adott ki a Magyar Energia Hivatal szélerőművekre vonatkozó, termelésre feljogosító engedélyt, a Kapuvár környéki tornyok is (például Csorna, Sopronkövesd) akkor kaptak rajtengedélyt – mondta Kőrös Gábor. Hozzátette: volt ugyan egy engedélyezési tender 2009–2010- ben, ám a kormányváltást követően a tendert visszavonták.

Iparági szakértőktől úgy tudjuk, a visszavonásnak energiapolitikai okai vannak, melyre az azóta eltelt időszakban több történés is utal, lásd a napelemekre kivetett termékdíj, vagy a jelentős állami támogatásban részesülő paksi bővítés.
– Hazánk uniónak tett vállalásában az szerepel, hogy 2020- ig az energiatermelés 14,65 százalékát alternatív energiából fedezzük – mondta Kőrös Gábor. Ehhez képest öt évvel a határidő előtt csak 6–8 százalékon áll ez a vállalás, melyre a szakember szerint a következő öt évben mindenképpen szükség lesz a szélerőművek nagyarányú bevonására.

A megújuló energiaforrások fejlesztéséről szóló Nemzeti Cselekvési Tervben 750 megawatt szélerőmű-kapacitás szerepel, mint elérendő cél (jelenleg 330 megawatt működik), ezért az elkövetkezendő öt évben több száz szélerőmű megépítése várható. – Cégünk továbbra is eltökélt a kapuvári szélerőműpark megvalósításában – hangoztatta Kőrös Gábor.

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Évente találkoznak az aranydiplomás tanítók

Több évtizedes pedagógusélmények elevenednek meg, amikor az 1964-ben, Győrben végzett tanítók… Tovább olvasom