Kisalföld logö

2018. 06. 22. péntek - Paulina 16°C | 29°C Még több cikk.

Szélerőmű: néhány év múlva

Néhány év múlva szélerőművek termelhetik az energiát Kapuvár határában. A helyi önkormányzatot két társaság is megkereste azzal az elképzeléssel, hogy megújuló energiaforrást telepítene a település köré. A beruházás több milliárd forintba kerül.
Magyarországon az Európai Unióhoz való csatlakozás közeledtével egyre több szó esik a megújuló energiaforrásokról. Az unió országaiban jelenleg az energiafogyasztás 6 százaléka származik megújuló forrásból, hazánkban ez a nagyságrend 2 – 3 százalék körüli. Az Európa Parlament tavaly arról határozott, hogy az arány 2010-re érje el a 12 százalékot. Egy hazai kormányhatározat szerint a szélerőműparkok építése prioritást élvez, azaz állami támogatás jár az ilyenfajta beruházásokhoz. Ha minden a tervek szerint alakul, akkor néhány éven belül Kapuváron – az országban az elsők között – beindulhat ez a fajta energiatermelés. Vertetics István, a kapuvári városfejlesztési iroda vezetője erről adott tájékoztatást.

 A szélerőművek zajkibocsátása nem jelentős, nem lesz közvetlen károsanyag-kibocsátása, nincs üvegházhatást kiváltó gázkiáramlása sem. Ökológiai veszélyt sem rejteget, és a talajvízre sem lesz befolyással. Lakott területtől minimum négyszáz méterre telepíthető, élettartama pedig 25 – 30 év és a turisztika szempontjából sem lesz utolsó a széllapátok egész sorozatának látványa. A szükséges földterületről az érintett tulajdonosokkal a beruházó vállalatok kötnek felhasználási szerződést és minden egyéb felmerülő költség is őket terheli. A kapuvári önkormányzat elvi hozzájárulását adta a szélerőművek telepítéséhez és a szükséges mérések elvégzéséhez.
Ketten is belevágnának

– Két társaság egymástól függetlenül kereste meg a várost a közelmúltban azzal a tervvel, hogy településünk határában szélerőműveket állítanak fel. Tudni kell, hogy Magyarország ezen területe, a Hanság, a Rábaköz szeles térségnek mondható, vagyis a telepítéshez kedvezőek a körülmények.
Az irodavezető elmondta, hogy az egyik társaság minimálisan 10 – 15 erőmű felállításán gondolkodik a Kapuvár – Pamhagen útvonaltól keletre, a város és Öntésmajor között. A másik cég mintegy ötven darabból álló láncot alakítana ki a határ felé vezető úttól nyugatra, Földvármajor és Kistölgyfamajor magasságában.
– Az erőművek teljesítménye 1,5 – 2,5 megawatt. A mérések szerint egy megawatt energiakapacitás 350 háztartás, 1000 ember energiaigényét fedezi. Gyakorlatilag a kapuvári energiafogyasztást lehetne az erőművek által biztosítani. Az erőművek egymástól 3 – 400 méterre lesznek, magasságuk 75 és 100 méter közötti, a lapátok átmérője 30 – 40 méter sugarú. Egy erőműhöz körülbelül ezer négyzetméter bekerített, zárt területre van szükség.

A szakemberek szerint ha minden a tervek szerint halad, három-négy év múlva kezdhetik meg működésüket a szélerőművek Kapuváron.
„ A tényleges telepítést az egyik társaság tervei szerint szélenergetikai mérések előznék meg, mely alapján úgynevezett széltérképet rajzolnának. Ez döntené el, hogy hol, milyen és hány darab erőművet érdemes felállítani. Egy-egy szélerőmű létrehozása 2 – 300 millió forintot tesz ki. A hatályos jogszabályok szerint az így megtermelt energiát a szolgáltatónak, vagyis az ÉDÁSZ-nak kötelessége átvenni. "

 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Sikeres kutyaszemle

Közel hetven kutya vonult fel s mutatta meg tudását a kapuvári kutyakiállításon a minap. Az ebek… Tovább olvasom