Kisalföld logö

2017. 12. 18. hétfő - Auguszta -3°C | 3°C Még több cikk.

Szelektíven, kísérleti jelleggel

Csornán kísérleti jelleggel még idén létrejönnek a szelektív hulladékgyűjtő szigetek. Ha a város lakossága is közreműködik, 2006-ra megvalósulhat a válogatott szemétgyűjtés.
A szelektív hulladékgyűjtés az Európai Unió országaiban már évek óta bevált módszer. Felmérések szerint a magyar lakosságnak kevesebb mint fele lenne hajlandó különválogatva gyűjteni otthon a hulladékot. Nemrégiben több rábaközi faluban is kihelyezték a szelektív hulladékgyűjtő edényeket. Csornán idén kísérleti jelleggel szintén megkezdik a válogatást. A részletekről Ágota Zsolt, a Rekultív Kft. ügyvezető igazgatója tájékoztatta a Kisalföldet.

Siker esetén bővítik

– Kísérleti jelleggel Csorna központi területein 6–8 hulladékgyűjtő szigetet fogunk létrehozni, például a Mártírok terén, a Szent István téren, a Petőfi-lakótelepen, a Soproni úti lakótelepen. Ezek kétfrakciós szelektív hulladékgyűjtő szigetek lesznek, ahová a lakosság a műanyag palackot és a papírhulladékot válogatottan helyezheti el. Ha a kísérlet sikeres lesz és a helyiek közreműködnek, akkor lehetőség nyílik arra, hogy a rendszert kibővítve a város más területein is bevezessük a szelektív hulladékgyűjtést – nyilatkozta a Kisalföldnek Ágota Zsolt, a Rekultív Kft. ügyvezető igazgatója.

Lakásoknál és üzleteknél

Stipkovits Tamás, a csornai polgármesteri hivatal városfejlesztési és üzemeltetési osztályvezetője elmondta: az önkormányzat csatlakozott a Mosonmagyaróvár és térsége konzorciumi megállapodáshoz, amely a térség hulladékgazdálkodási rendszerét öleli fel. Jelenleg a szelektív hulladékgyűjtő rendszer tervét dolgozzák ki, valamint a szükséges engedélyek beszerzése is folyamatban van.

– A tervek szerint Csornán a központi helyeken hulladékgyűjtő szigeteket alakítunk ki, például az élelmiszerüzletek közelében, ahol az emberek rendszeresen megfordulnak. Itt lehet majd elhelyezni a műanyag palackot, a fémhulladékot, illetve a papírt. A lakásoknál kétfrakciós szelektív hulladékgyűjtőt tervezünk, komposzt, illetve egyéb hulladék számára. A komposztot a jogszabály által előírt gyakorisággal, az egyéb szemetet ritkábban fogják elszállítani – mondta Stipkovits Tamás. Az egyéb hulladék elszállítása után fizetni is kell majd az ürítési gyakoriság alapján, de az önkormányzat bízik abban, hogy a szemétdíj nem emelkedik majd jelentősen.

Új gépkocsiparkkal

Három hulladékudvar is épül, ahová nagyobb, illetve veszélyes szemetet lehet kivinni. A háztartási hulladékot Csornán komposztálják, a többit tömörítés után Jánossomorjára szállítják, a beruházáshoz a gépkocsipark cseréje is szükséges. Csornán a szelektív szemétgyűjtést pályázatok, EU-s támogatások segítségével kívánják megvalósítani. A rendszer befejezése 2006-ra várható.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Húszéves a Pántlika

Kemény munka, sok-sok fellépés, hazai és külföldi sikerek. Leginkább talán ezen megállapítások… Tovább olvasom