Kisalföld logö

2017. 08. 21. hétfő - Sámuel, Hajna 13°C | 22°C Még több cikk.

˝Szégyen, a gyerekeim fizetik be a csekkjeimet˝

A legvégsőbb elkeseredettség, méltatlanság jellemzi a kapuvári húsgyár bezárása után az egykori – bérüket azóta is követelő – dolgozók helyzetét.

Az alkalmazottak kilátástalan helyzetben vannak, munkahelyet sem tudnak keresni, mert munkáltató cégeik nem adják ki a szükséges papírokat.

A kapuvári húsgyár bezárását követően az egykori dolgozókat jobbára egykori alkalmazóik hozzák még a jelenleginél is nehezebb helyzetbe. A kilátástalanság már az egekig ér, egyes hírek szerint az utóbbi időben volt, aki önkezével vetett véget életének, de olyan esetről is tudunk, amikor a tragédia nem következett be, a sorsát kilátástalannak érző dolgozót az orvosok megmentették. A jobb sorsra érdemes üzem egykori alkalmazottai napjainkban az ügyvédi papírokat gyűjtik és reménykedve várják jogos bérüket, ami csak-csak nem akar megérkezni. Utóbbi jobbára az egykori alkalmazókon szárad.

A Bogyoszlón élő, 52 éves Koltai Ferenc és felesége 1996 óta dolgoztak a húsgyár bélüzemében, majd a bezáráskor együtt vesztették el munkájukat. Jelenleg – három hónapja – mindketten egy fillér bevétel nélkül tengetik életüket bogyoszlói házukban. Ők úgynevezett bérbe adott munkások voltak a gyáron belül, ahogy elmondták, egy teremben maradva az utóbbi évek alatt több cég is szerepelt náluk mint munkáltató.
Dolgozók a húsgyárban: Több esetben fogalmuk sem volt, éppen ki alkalmazza őket.
Dolgozók a húsgyárban: Több esetben fogalmuk sem volt, éppen ki alkalmazza őket.

– Az első időkben nem is volt probléma, inkább nőtt, mint csökkent a bérünk, ám utóbbira sem kellett sokat várnunk – mondta lapunknak Koltai Ferenc. Legutolsó alkalmazójuk aztán már sem bért, sem az elhelyezkedéshez szükséges papírokat nem adta ki nekik (már ha egyáltalán vannak ilyen papírok – jegyezte meg az egykori húsgyáros). Az elbocsátó papírok nélkül azonban lehetetlen, hogy újra munkához jussanak. Ahogy Koltai Ferenc felesége elmondta, hiába futkoznak új munkahelyért, ha akad is, ott széttárják a kezüket, hogy úgymond a megfelelő igazolások nélkül lehetetlen az alkalmazás. – Egykori alkalmazónk – többszöri kérésünkre – nem papírokat küldött, hanem egy fenyegetést, miszerint ha én nem megyek a Tisza mellé, feleségem pedig Kaposvárra dolgozni, akkor kirúgnak bennünket – fogalmazott keserűen a bogyoszlói férfi.

Napjainkban semmilyen bevételük nincs, ahogy a Kisalföldnek szomorúan megjegyezték, a ház körül tevékenykednek, miközben felélik kevés tartalékukat. – Meglett emberként szégyellem bevallani, de gyermekeink fizetik a csekkjeinket – mondta Koltainé, aki alig több mint két évvel van a megérdemelt nyugdíj előtt.

Hasonló helyzetben vannak a himodi Pál Zoltánék, akiket sajnos kisebb gyermekeik még nem tudnak segíteni. – Több esetben a szelet kenyeret számoljuk otthon, amiből természetesen elsősorban a gyermekeink részesülnek – jegyezte meg Pál Zoltán. A 44 éves férfi 23 évet húzott le a kapuvári gyárban, napjainkban pedig – bevétel nélkül – a napokat számolja, mikor kötik ki éppen a villanyt (volt rá példa), vagy mikor viszik el autóját tartozásai fejében. Kálváriája Koltaiékkal megegyező, ezért is alakítottak pertársaságot, hogy jogos járandóságaikat megkapják. Ám egyelőre csak a papírhegyek nőnek az otthoni konyhaasztalon, az egykori alkalmazóik minden lehetséges módon húzzák az időt. – Könnyű nekik, ott céges jogászok hada áll velünk szemben – mondta lapunknak Pál Zoltán. – A húsgyár úgy adott bérbe bennünket, hogy meg sem kérdeztek senkit, nem tájékoztattak a lehetséges következményekről, azt gondolom, úgy adtak bérbe bennünket mint egy franciakulcsot – fogalmazott keserűen a himodi férfi. Elmondta, alkalmazó cégük az állásidőket rendszerint szabadságban számolta el, megfosztva őket jogos pihenésüktől is. – Látva jelenlegi helyzetünket és a velünk való bánásmódot, mi ez, ha nem újkori rabszolgaság? – tette fel a kérdést Pál Zoltán.

Információink szerint a felszámolási eljárást felfüggesztették a kapuvári gyárban. Ennek oka, hogy egy büntetőeljárás miatt zárolták a cég egyes vagyonelemeit, így a cég nem értékesíthető. A Kisalföld úgy tudja, a felszámolók megfellebbezték a döntést.

Olvasóink írták

 • 15. reális 2013. február 01. 11:14
  „Ivanics Ferenc képviselő Úr megvan! Kicsit eltévedt, Sopronban kampányol, széles néprétegeket felsorolva ígéri,hogy"hazai vállalkozások,kezét fogva kimászunk abból a gödörből,amit a baloldal ásott" Tisztelt Képviselő Úr önt mi választottuk meg, kezeink már régen a magasban, kérem fogja meg és másszunk ki közösen a gödörből!
  Kapuvár volt húsgyár, sok, sok család, ígéretét kérem tegye meg, és mentse meg életünket! Mint ahogy írta Sopronban képes ilyen és hasonló gondok megoldására, nekünk kapuváriaknak és a húsgyár legtöbb dolgozójának Ön a képviselőnk,csak a leírtakat ha megteszi biztos valamivel nekünk is jobbra fordul a sorsunk! Segítség!!!!”
 • 14. Reális 2013. január 31. 08:27
  „Tisztelt hunmohikán úr!Remélhetőleg ön megkapja a jogos büntetését amennyiben bebizonyosodik az,amit mindenki tudott, és a családján verik le a hiányzó milliárdokat!Hogyan hajtja álomra a fejét?Biztos hallott már róla,hogy öngyilkosság és öngyilkossági kísérletek zajlottak a városban.”
 • 13. reális 2013. január 30. 10:19
  „Kérdés továbbra is aktuális, hol van a segítség, hol jár a tisztelt képviselő úr Ivanics Ferenc? Segítség!!!!!!”
 • 12. Andianyu 2013. január 29. 19:06
  „Köszörűs,nálad a pont.De nem teljes a lista,azért azt tudod.”
 • 11. hunmohikan 2013. január 29. 19:05
  „Köszörüs, otthon.

  biztatót mondani most nem tudok, amikor mondtam, az se úgy lett. vádaskodni meg nem akarok. amúgy szörnyű helyzet ez mindenkinek, hidd el”
 • 10. Reális 2013. január 29. 18:44
  „Egy normális világban már <moderálva>!”
 • 9. Köszörűs 2013. január 29. 18:25
  „Hol vagy Hunmohikán?”
 • 8. pancser 2013. január 29. 14:55
  „7. Capr 2013.01.29. 14:32
  Ha valakinek nem adják ki a bérét, az olyan súlyos szerződésszegély amely a munkaviszony azonnali megszüntetését eredményezi. Ha nem adják ki a papírokat az súlyos szabálysértés, komoly büntivel járhat.
  Azt hiszem van ingyenes munkaügyi jogsegély is, én akár a Minisztérium illetékeseit is megkeresném a panaszommal.
  Nem tudom milyen papírok kellenek egy új munkahelyhez, kell valami más is a személyes okmányokon kívül? Úgy tudom, egy embernek egyszerre több munkahelye is lehet, ha így van kit érdekelnek a papírjaik, lehet hogy be se voltak jelentve!”
 • 7. Capr 2013. január 29. 14:32
  „pancser: Több helyen benne van a cikkben, hogy "munkáltató cégeik nem adják ki a szükséges papírokat". Alapvetően igazad van, de jelenleg alkalmazásban vannak egy másik cégnél, amely meg nem fizet. Viszont: ugye kaptak "egy fenyegetést, miszerint ha én nem megyek a Tisza mellé, feleségem pedig Kaposvárra dolgozni, akkor kirúgnak bennünket" No, hát akkor mire vár, rúgja ki szerencsétleneket, hogy legalább máshová el tudjanak helyezkedni. Ha meg nem, akkor tessék állásidőt fizetni. Tudom, hogy ebben a helyzetben a napi megélhetés is gond, ám én keresnék helyükben egy jó munkajogászt és a gatyát is leperelném a cégről. Persze valszeg. arra megy most a játék, hogy a szorult helyzetüket kihasználva 0 Ft-ért, közös megegyezéssel bontsanak szerződést. 16 év munkaviszonyra elég mélyen a zsebbe kellene nyúlnia a T. munkáltatónak. Állásidőt szabadságként elszámolni nem lehet, csak akkor, ha aláírtak olyan papírost, amelyet nem lett volna szabad.”
 • 6. pancser 2013. január 29. 13:38
  „Sajnálom a dolgozókat, többször lemondtam már ne ragadjanak le annál a ki.......tt cégnél, mert nem érdemes, tönkremennek bele. Ezerrel körülnézni a környéken egészen Győrig, Mosonmagyaróvárig, esetleg a határ túloldalán. Ha dolgoznak nem csak anyagilag lesz könnyebb, hanem lelkileg is, még akkor is ha arra kényszerülnek, hogy nem látják minden nap a családot!
  A felháborodás csak az idegeket rombolja, az sem vezet sehova ha szidjuk az országot.
  Segíts magadon, az Isten is megsegít!”
 • 5. tomiwudu 2013. január 29. 13:28
  „S mondta a nagy vezér ,hogy senkit sem hagyunk magára az út szélén!?
  Csak a magyart! Kis melóst! S nem a nagybankosokat mert rajtuk segíteni kellett!!
  A kisebbséget meg el kell tartani!! Hát azért kisebbség!!
  S az Igaz Magyart meg nyakon szarjuk! Elbírja!”
 • 4. Tapmancs 2013. január 29. 13:11
  „Az hogy lehet hogy a papírokat nem adja ki a volt munkáltató? Ilyen esetben nem a dolgozó kellene hogy szívjon hanem cég oldaláról a felelősöket kellene elővenni.

  Egy normális országban ugyanis így máködik, dehát itt két-har-mad van.”
 • 3. MorfiumNővér 2013. január 29. 10:13
  „Teljesen fel vagyok háborodva. A helyzeten is, meg magán a cikken is, hogy nem lehet egy rendesen megszerkesztett, szóismétlésektől mentes, értelmes írást lehozni........”
 • 2. pancser 2013. január 29. 09:50
  „A munkaadók magyarok voltak nem multik, hanem magyar szélhámosok. Mindig mondtam, nem kell szidni a multikat, azok általában konszolidált sokkal kulturáltabb környezetből jöttek.
  Mosonmagyaróvár környékén van munka, próbáljanak errefelé tájékozódni!”
 • 1. oxana 2013. január 29. 09:47
  „Döbbenetes, hogy 2013-ban Magyarországon ki kell számolni a kenyérszeleteket. Akik meg ezért hibásak, kaviárt esznek. Sajnos ilyen erkölcstelen, gerinctelen férgek lesznek egyre többen.Meddig még?”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Gyűjtés, adakozás és koncert a beteg bogyoszlói kisfiúért

Néhány napra hazaengedték a kórházból, így a hétvégét családja körében tölthette Varga Szabolcs. Tovább olvasom