Kisalföld logö

2018. 03. 22. csütörtök - Beáta, Izolda -5°C | 4°C Még több cikk.

Szegedről irányítják a kapuvári önkormányzatot?

Továbbra sem csitul a vihar a kapuvári telekcsere ügyében. A tiltakozók törvénysértést emlegetnek és már összegyűjtöttek több mint ötszáz aláírást.
Kapuváron folytatódik a nemrégiben kipattant telekcserevita. Mint azt a Kisalföld többször megírta (2003. április 4., 7.), egy élelmiszeráruház-lánc üzletet kíván építeni a városban, a jelenlegi Honfoglalási park területén. Eredetileg ugyan a temető szomszédságában vásároltak telket erre a célra, ám ahelyett az önkormányzat kegyeleti okokból ajánlotta fel a mostani emlékparkot. Vannak azonban ellenzői a beruházásnak.

Megszűnt a jogviszony

Dr. Biró Péter polgármester a Kisalföldnek úgy nyilatkozott, hogy az egyik képviselő, Varga Géza azért kardoskodik az áruház építése ellen, mivel kereskedelmi érdekeltségekkel rendelkezik Kapuváron, azaz fél a konkurenciától. Varga Géza viszontválasza szerint dr. Biró valótlanságokat állít, és meg is sértette őt nyilatkozatában.
– A polgármester által elmondottak, miszerint gazdasági érdekeim miatt ellenzem a Honfoglalási park beépítését, alaptalanok, valótlanok és visszautasítom a kijelentéseit – reagált Varga Géza. – Ráadásul Biró úr félre is vezeti az olvasót, hiszen abban a Kapuváron működő kereskedelmi társaságban, melynek korábban tagja voltam, 2003. január elsején megszűnt a jogviszonyom. Jobb lett volna, ha a polgármester inkább tájékozódik, mielőtt felelőtlenül nyilatkozik. Mi az áruház helyét kifogásoljuk társaimmal együtt, és nem a beruházás ellen vagyunk. Véleményem továbbra is az, hogy a város központjában lévő parkot tönkretenni nem szabad.

– Dr. Biró Péter feledékenységgel is vádolt, amikor azt mondta, hogy mint korábbi alpolgármester, tudnom kellett volna az önkormányzat azon szándékáról, miszerint a temető melletti területet szerették volna megvásárolni – folytatta Varga Géza. – Ez az elképzelés az előző ciklusban vetődött fel először. A polgármester úr észrevehette volna, hogy ebben az időben én nem voltam tagja a képviselő-testületnek. Nevetségesnek tartom, hogy most másra mutogat, és talán jobb volna, ha az elmulasztott lehetőségeket önmaga sikertelenségének tudná be.
Gál Imre önkormányzati képviselő is állítja: nem az áruház megépítését ellenzik, hanem annak helyszínét kifogásolják.

„Nagyon ragaszkodnak a területhez"

– Nem tudom, kinek az ötlete volt, hogy éppen a Honfoglalási parkot ajánljuk fel, de valamiért nagyon ragaszkodnak ehhez a területhez – vázolta problémáit Gál Imre. – Március 13-án, a rendkívüli ülésen még egyhangúlag utasította el a testület az ingatlancserét, március 31-én viszont már olyan formában került az ügy elénk, hogy a befektető tízmillió forintot fizet készpénzben és még ötöt alapítványi számlára. Ekkor vált számunkra érthetővé, hogy a saját tulajdonán nem tudja megépíteni az üzletet, hiszen máskülönben miért fizetne tizenötmilliót? Az az érzésem, hogy most már a „farok csóválja a kutyát", vagyis Szegedről akarják irányítani a kapuvári önkormányzatot. Ezenkívül szerintem törvénysértő az a határozat, mely az alapítványi befizetésről rendelkezik. Ebben az esetben viszont a fogadó fél is törvényt sért. Ebben a törvénysértésben azonban mi nem vagyunk hajlandóak részt venni.
Arra a kérdésre, hogy vajon a beruházást támogatóknak miért annyira fontos, hogy az emlékpark helyén épüljön meg az áruház, a képviselők nem adtak érdemi választ.

– Az érdekek felől furcsa véleményeket hallani a városban – mondta Varga Géza. – Tőlem is kérdezték már, hogy ezért ki kap vagy kapott pénzt, ám erre nem tudok válaszolni és nem is állítom, hogy bármi ilyen lenne a háttérben.

– Hogy kinek fontos a kivitelezés, én sem tudom, ha tudnám, név szerint kimondanám – tette hozzá Gál Imre. – Egy azonban biztos: a városfejlesztési bizottság elnökének két héten belül teljesen megváltozott a véleménye, nem tudni, miért.

A Honfoglalási park felszámolása ellen aláírásgyűjtést kezdeményeztek az ingatlancserét ellenzők. Két nap alatt több mint 500 kapuvári lakos adta kézjegyét tiltakozásul, az íveket már le is adták a polgármesteri hivatalban. A szervezők azt mondják: ha ez sem lesz elég, még többet gyűjtenek, egészen addig, amíg az önkormányzat eláll attól a szándékától, hogy az emlékparkban üzletközpontot építsenek.

Kapcsolódó cikk >>

Képviselői igen – bizottsági nem (2003-04-03) >>

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Kegyelem és felülvizsgálat

Kovács Géza volt kapuvári rendőrkapitány és Hegymegi Edit volt beledi őrsparancsnok jogerős ítéletük… Tovább olvasom