Kisalföld logö

2018. 01. 16. kedd - Gusztáv -3°C | 4°C Még több cikk.

Széchenyi Zsigmond emlékestje Soboron

A világhírű vadász, utazó és természetrajzi gyűjtő gróf Széchenyi Zsigmond tiszteletére emlékestet és jótékonysági bált rendeznek Soboron. Az esten a „nagy vadász” özvegye fővédnökként vesz részt.
Széchenyi Zsigmond feleségével, Mangi asszonnyal egy elejtett szarvas mellett.
A péntek, tizenharmadikai dátum sem riasztotta el a holnapi sobori Gróf Széchenyi Zsigmond Emlékest és Jótékonysági Bál szervezőit. A rendezvény ötlete az elhivatott vadász, Dudits Gábor fejében született meg:

– Elkötelezett vadászként igyekszem ápolni a vadászkultúrát, vadászhagyományt. Ezért a sobori kastélyban több elhunyt vadász trófeahagyatékát kezeljük. Így merült fel az ötlet, hogy miután minden évben rendezünk vadászbált, mi lenne, ha azt összekötnénk a kultúra- és hagyományápolással. Kézenfekvő volt, hogy egy olyan hagyatékot, mint a neves vadászé, megpróbáljuk felkarolni – magyarázta a főszervező, aki szerint Széchenyi Zsigmondról méltatlanul keveset tudunk, kevés publicitást kap élete, munkássága és művei. Pedig ő annak ellenére, hogy külföldön jelentős elismertséget és gazdagságot szerezhetett volna, itthon maradt. Egyszer megkérdezték tőle, hogy miért. Ő azt válaszolta:

„A Zsiga ment is volna, de a Széchenyi nem engedte."

Széchenyi özvegyével, Mangi asszonnyal kialakult kapcsolatnak köszönhetően az emlékesten a vendégek mintegy száz képből álló reprodukciós fotókiállítást nézhetnek meg, ami korszakokra és földrészekre bontva öleli fel a vadász munkásságát.
Az anyag állandó kiállításként a kastélyban marad. A bál ideje alatt Széchenyi életét bemutató filmeket nézhetnek meg az érdeklődők.
– S mert a vadászok nagyszívű emberek, a jótékonyságról sem feledkezünk meg. A bál bevételét a győri Szent Cirill és Methód Alapítvány Anya- és Gyermekotthon javára ajánljuk fel. A rendezvényre a vadászokon kívül minden olyan érdeklődőt várunk, akik elismerik Széchenyi munkásságát, s még alaposabban szeretnének vele megismerkedni – mondta Dudits Gábor.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bálra készül a tízéves Kék Forrás

Tíz évvel ezelőtt 230 ezer forint sorsáról kellett döntenie a Kék Forrás a Gyermekekért Alapítvány… Tovább olvasom