Kisalföld logö

2018. 01. 24. szerda - Timót -1°C | 6°C Még több cikk.

Széchenyi-iskola - Harmincöt év után is „élet-képes"

Idén ünnepli megnyitása harmincötödik évfordulóját a kapuvári Széchenyi-iskola.

Lázas munka folyt harmincöt évvel ezelőtt Kapuváron a jelenlegi Széchenyi-, akkoriban 3. Számú Általános Iskola falai között. A Novits László vezette új tanári kar és a belső munkákon még dolgozó szakemberek készültek a szeptemberi tanévnyitóra a város, sőt, a Rábaköz akkori legújabb intézményében. A napjainkban is formabontónak számító épületet az idén májusban elhunyt Ybl-díjas építész, dr. Winkler Gábor tervezte.
Érdekesség, hogy dr. Winkler Gábor mennyire a diákság igényeihez szabta az
aula méreteit.

– A neves építész, egyetemi tanár mindig szeretettel gondolt vissza kapuvári művére. Minden jubileumunkkor itt volt és többször jelezte azt is, néha „titokban" is megnézi az iskolát, működik-e, szeretik-e a
diákok s az ott dolgozó pedagógusok – mondta lapunknak Horváth László igazgató.

Horváth László – Munkásokkal mérte le az aula befogadóképességét.
Horváth László – Munkásokkal mérte le az aula befogadóképességét.


Winkler Gábor Kapuvárhoz fűződő gondolatait egy, az iskola igazgatójának írt leveléből ismerjük.

– A neves építész-tanár abban leírta, a város és a tervezővállalat által kiírt pályázat nyomán először egy vonatjegy hátsó oldalára vázolt fel egy, az akkori irányoktól eltérő kialakítású iskolát – mondta Horváth László. Az építész az intézményt egyfajta területi központnak szánta, „melyet a lakóépületek (azokat is ő tervezte) egyfajta várfalként, óvón vesznek körül". Ennek a központi épületnek a közepére formabontó
aulát tervezett Winkler Gábor.

– Elhatároztam, akárhogy is legyen, némi furfanggal és szabálytalansággal – a tantermek valamivel kisebbek lettek mint az akkoriban előírtak – összeügyeskedek egy központi zsibongótérnek, aulának való területet – írta levelében. Az ókori arénák, teátrumok mintájára született meg az iskola kupolával fedett tere.

– Felrémlettek előttem gyermekkorom iskoláinak hosszú, keskeny folyosókon szorongó diákjai. Ezt szerettem volna elkerülni az új iskola terveiben – emlegette levelében az előzményeket a tervező. Érdekesség, hogy dr. Winkler Gábor mennyire a diákság igényeihez szabta az aula méreteit.

A Széchenyi diákjai megemlékeztek a neves építészről.
A Széchenyi diákjai megemlékeztek a neves építészről.


– Az építés idején a munkásokat, már ott ténfergő tanárokat, takarítókat leültette a készülő aula betonlépcsőire (napjainkban fával borított ülőhelyek) és lemérte, hány diák fog beférni a megálmodott közösségi térbe – mesélte Horváth László. Hozzátette, Winkler Gábor nem csak az iskola központi terének álmodta az aulát. Leveleiből tudjuk, a lakótelep, az általa „városkapunak" nevezett terület egyfajta főterévé kívánta azt fejleszteni. Utóbbi csak elképzelés maradt, ám tény, az aulában a diákság programjain kívül egy-két alkalommal próbáltak kulturális programokat is szervezni.

– A tervek alapján megvalósult az étterem, a konyha (utóbbiakat néhány éve átalakították) és megtalálta helyét a tornacsarnok is. Csak az asztaliteniszezők maradtak fedél nélkül. Nekik az iskola déli homlokzatán előtetőt építettünk. Kerítés is készült és a terep rendezésével a játszóudvar is nézőtérré változott – írta a tervezés érdekességeit levelében az építész.

– Úgy gondolom, szeretett épületét talán egész életében nem felejtette el dr. Winkler Gábor, hiszen minden jeles eseményünkön megjelent. Sokszor titokban is megfigyelte a működő iskolát – jelentette ki Horváth László. A 2009-ben a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjét is elnyert építész levelében így írt erről: „Vannak pillanatok, amikor meghálálja magát az alkotás. Az életben nincs sok ilyen áldott pillanatból, de nekem ilyen volt a Széchenyi-iskola negyed évszázados jubileuma is."

Az idén májusban elhunyt alkotó, dr. Winkler Gábor.
Az idén májusban elhunyt alkotó, dr. Winkler Gábor.


– Éppen a harmincötödik évfordulót – melyet a szeptemberi tanévnyitóra szánunk – készítettük elő, amikor jött a hír, szeretett építőmesterünk az égi épületekben gyönyörködik. Nagyon szerettük volna ismét viszontlátni az iskola aulájában, melyet annyira a saját gyermekének érzett 35 évvel ezelőtt – mondta az igazgató. Az idén három és fél évtizedes Széchenyi – egykori 3. Számú – Általános Iskola napjainkban is – ahogy Winkler Gábor fogalmazott – „élet-képes". „Igazi főterén" nemrég a bizonyítványt vehették át a diákok.  

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy kistelepülés nagy kincsei Osliban

A Rábaközi Helytörténet-kutatók Társulata a helyi önkormányzattal közösen szervezte meg a nyolcadik… Tovább olvasom