Kisalföld logö

2018. 03. 18. vasárnap - Sándor, Ede -5°C | 3°C Még több cikk.

Száznégy csornai maradt a Donnál

A második világháborúról, a Donnál elesett magyar honvédekről hallhattak előadást a rábaközi Nyugdíjas Akadémia résztvevői.

A csornai Városi Művelődési Központ és a kistérségi társulás Nyugdíjas Akadémiáján Szalay Balázs tanár, helytörténész a második világháborúban harcoló 2. magyar hadsereg 70 évvel ezelőtti súlyos vereségének körülményeit elemezte. Az előadó előbb a hadsereg 1945 utáni megítélésének változásait vette számba, majd ismertette a háborúba lépésünk okait, a 2. magyar hadsereg megalakulását, személyi állományának összetételét és felszerelését. A hallgatóság képet kapott a hadsereget irányító Jány Gusztáv egyéniségéről, a hadsereg kiszállításáról, a Donig tartó előrenyomulásról és a hídfőcsatákban elszenvedett veszteségekről, valamint a folyamvédelem és az időjárás okozta nehézségekről is. A korabeli képek és felolvasott visszaemlékezések tették átélhetővé a harcok körülményeit.

A vereség okainak rendszerezése, a hadsereg veszteségeinek becslése – köztük 104 csornai áldozat – és a magyar katonák helytállásának értékelése után Szalay Balázs arra kérte a megjelenteket, hogy amennyiben valakinek családi emlék, dokumentum, fénykép van a birtokában, annak megmutatásával segítse a témában végzett kutatást.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

I love you, Andi! - Üzenet a beledi webkamerán át Londonba - videó

A távolság nem lehet akadály! A beledi webkamerát használta Zoran, hogy üzenjen Londonban élő… Tovább olvasom