Kisalföld logö

2018. 01. 18. csütörtök - Piroska 0°C | 7°C Még több cikk.

Százmilliós költségvetés maradékelven

Bár egyelőre csökken Bogyoszló lélekszáma, a település polgármestere reméli, hogy előbb–utóbb eljön az az idő, amikor megszűnik az elvándorlás.
Kránitz Lajos: Olyan nehéz dolgunk, mint az idén, sose volt.
– Kilenc költségvetési rendelet megalkotásában vettem részt az eddigi munkánk során, de olyan nehéz dolgunk, mint az idén, sohasem volt – jelentette ki Kránitz Lajos, Bogyoszló harmadszor megválasztott polgármestere. Tennivaló van bőven, ezért a korábbiakhoz képest megfiatalodott képviselő-testülettel együtt a legnagyobb összhangban láttak munkához.

Hétszázan sincsenek

– A lélekszám fogy és először fordult elő Bogyoszló történetében, hogy már hétszázan sem vagyunk – panaszolta a falu vezetője. – Mivel alacsony a lakosságszám, kevesebb a normatív támogatás is úgy az iskolánál, mint az óvodánál vagy a körjegyzőségnél. Elfogadott költségvetésünk van, mintegy százmillió forint az az összeg, amiből ebben az esztendőben gazdálkodhatunk. A büdzsét sajnos a maradékelv alapján állítottuk össze. Először a kötelező feladatok ellátására biztosítottuk a kellő összeget és a maradékból, valamint pályázati pénz segítségével próbáljuk megoldani a továbbiakat.
Az iskolát már régóta három falu – Bogyoszló, Potyond és Magyarkeresztúr – tartja fenn, az intézményben átlagosan száz gyerek tanul. Az óvodába tizenhét kisgyerek jár.

Iskola nélkül nincs falu

– Erre a két intézményre mindenképpen szükség van, hisz nélkülük nincs falu – állítja a polgármester, aki szerint – azon kívül, hogy tavaly több belterületi utat felújítottak, sőt, a temetői út díszburkolatot kapott, mellette pedig világítótesteket helyeztek el – fel kellene újítani a községházát, lenne tennivaló a napközi konyháján és az iskolaépületen. Időszerű lenne a tornaterem és két tanterem rendbetétele is. Az pedig már régi vágyuk Bogyoszló elöljáróinak, hogy az iskola hátsó udvarán álló öreg házból tájházat alakítsanak ki, benne Király Iván-emlékszobával. Mint ismert, a neves természettudós a rábaközi falu szülötte. Kaphatnának helyet a házban állandó kiállítás céljára a község híres fafaragói: Pintér Jenő, Kiss Ernő és Áder István is. A tervek már három éve elkészültek, ám a pénzhiány e téren is egyelőre elháríthatatlan akadály.

Csatornáznának

Ezen felül a csatornázás Bogyoszlón is foglalkoztatja a helyi vezetőket, Rábatamásival, Jobaházával, Potyonddal és Magyarkeresztúrral együtt.
– A helyi adókat nem emeltük, hisz a lakosság öregszik, nem akarjuk őket terhelni. Szerencsére a termelőszövetkezet jogutódja, a Cankó 2000 Kft. jól működik, így aztán dolgozni akaró munkanélküli nincs a településen – mondta Kránitz Lajos hozzátéve, hogy a gondok mellett örömteli fejlemény, hogy a tavaly megalakult nyugdíjasklub igazi pezsgést vitt a falu életébe. Rendszeresen találkoznak, kirándulásokat szerveznek, s már látszik igazán, hogy telitalálat volt a közösség megszervezése.
Bogyoszló polgármestere őszintén reméli – bár még a tendencia mást mutat –, hogy ha majd emelkedik az életszínvonal és anyagilag nem lesz olyan megterhelő az utazás, mint manapság, a fiatalok végre otthon telepednek le. A jó levegő, a kellemes környezet ugyanis vonzó lesz számukra, s inkább bejárnak a munkahelyükre, s nem hagyják el végleg a szülőfalujukat.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Bizottság vizsgálja a távhőrendszert

A kapuvári önkormányzat és a RAS-Hő kft. szolgáltatási szerződése három év múlva lejár. A felek… Tovább olvasom