Kisalföld logö

2017. 11. 20. hétfő - Jolán 3°C | 7°C Még több cikk.

Százmilliós adósság keseríti az életüket

A csornai kistérségi társulás idei költségvetésének elkészítésekor már 2014-re is gondoltak a társulási tanács polgármesterei. „Nem akarjuk felélni a jövőnket" – fogalmazott Turi György, Csorna polgármestere, a társulás elnöke.

A legutóbbi kistérségi tanácsülésen szó volt a társulás szociális központja által jogtalanul felhasznált állami normatívákról is. Közel 100 millió forint visszafizetésére kötelezte a Magyar Államkincstár (MÁK) a társulást.

– A polgármester kollégákkal úgy határoztunk, hogy a lehető legtakarékosabban kell gazdálkodnunk – fogalmazott Turi György. – A jövőre is gondolva közel hétmilliós tartalékkeretet képeztünk költségvetésünkben. Ez a 2014-es gazdálkodásunk alapja is lehet. Elfogadtunk több, takarékosságot szolgáló intézkedést. Például a társulás közalkalmazottjainak béren felüli juttatását (cafetéria) a korábbi tízezer forint helyett havi ötezer forintban állapítottuk meg.

Turi György hozzátette: a munkaszervezet megszűntével az ügyintézést a csornai polgármesteri hivatal, ezen belül is elsősorban a pénzügyi osztály munkatársai vették át.

A csornai kistérségi társulás szociális központja működteti például a fogyatékosok napközi otthonát. A képen bal oldalon Boda Imréné, a központ vezetője.
A csornai kistérségi társulás szociális központja működteti például a fogyatékosok napközi otthonát. A képen bal oldalon Boda Imréné, a központ vezetője.

A csornai kistérségi társulás, illetve a tagtelepülések felett Damoklész kardjaként lebeg a százmillió forintos adósság. Az elmúlt években ugyanis szociális központjuk jogtalanul használt fel állami normatívákat és a MÁK az összegek visszafizetésére szólította fel a társulást. A 2007-es, 2008-as és 2009-es évekre vonatkozóan 39,3 millió forintról van szó, ami kamataival együtt mára meghaladja a 85 milliót. A kistérség bíróságra vitte az ügyet, ahol jogerős ítélettel kötelezték a szervezetet a visszafizetésre. Jelenleg a Kúria előtt folyik az eljárás. A 2011-es és 2012-es jogtalan normatívafelhasználás miatt közel 15 millió forintot vár vissza a MÁK. A kistérség ugyancsak keresetet nyújtott be és ügyvédet bízott meg a képviselettel. Szó volt arról is korábban, hogy a települések lakosságarányosan vállalják fel az összeget.

– Először az ügyvéd által próbáljuk álláspontunkat érvényesíteni, majd meglátjuk, milyen eredményt sikerül elérni. Ennek ismeretében aztán dönthetünk a továbbiakról. A lakosságarányos vállalást nem nagyon támogatják a polgármesterek, de azt tudomásul kell venni, hogy a felelősség egyetemleges, tehát mindannyiunké – jegyezte meg Turi György. A csornai polgármester korábban több minisztériumban is kérte, gyakoroljanak méltányosságot és tekintsenek el a visszafizetési kötelezettségtől. Az állami támogatást ugyanis a kistérség az idősek otthonában, az ott gondozottakra költötte el. Tállai András államtitkár válaszában arra hívta fel a figyelmet, hogy még az első félévben lehetősége lesz az önkormányzatoknak a működésüket nehezítő terhek rendezésére.

Olvasóink írták

  • 1. nagytibi 2013. március 14. 08:49
    „Ki a Felelős? Miért nincs felelős? 100 millió!!! T Gy megint hárít..Méltányosság stb. talán oda kellett volna figyelni!”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

A kormányhivatal dönt Himod sorsáról

A Kapuvári járás három települése kimaradt a közös hivatalok alakításának első köréből. Tovább olvasom