Kisalföld logö

2017. 12. 11. hétfő - Árpád 4°C | 13°C Még több cikk.

Százmilliós fejlesztés, saját erőből a kapuvári kórházban

Százmillió forintos nagyságrendben fejleszt a kapuvári kórház. Az intézménynek nincs adóssága, a fejlesztéseket saját forrásból végzik. Jól haladnak a kórház nagyberuházásai is.

– Az, hogy 2008-tól intézményünknek nincs adóssága, lehetővé tette, hogy napjainkban százmilliós nagyságrendben fejlesszük a kapuvári Lumniczer Sándor Kórházat – jelentette ki büszkén dr. Benedek Zoltán, az intézmény főigazgatója. A büszkeségre minden oka meg is van az intézményvezetőnek, hiszen a kórházban folyó, több mint másfél milliárdos nagyberuházások mellett az intézmény százmilliós nagyságrendben hajt végre fejlesztéseket, melyek közt nemcsak átépítés, hanem eszköz- és műszerbeszerzések is szerepelnek.

Utóbbiakra nemrég adta áldását a helyi képviselő-testület is.
A nagyberuházások mentén ablakcseréket, vizesblokkok kialakítását is elvégzik a helyi forrásból a kapuvári kórházban, emellett öt lift áll a betegek és a személyzet rendelkezésére, utóbbi kivitelezése folyamatban van. Önerős lesz a dénesfai kihelyezett osztály villamos és szennyvízhálózatának fejlesztése és saját pénzből vesznek több orvosi és egyéb berendezést is.

Jól haladnak az intézmény nagyberuházásai is, így a két épületet összekötő folyosó kivitelezése.
Jól haladnak az intézmény nagyberuházásai is, így a két épületet összekötő folyosó kivitelezése.

Az eszközbeszerzések az utóbbi néhány hónapban indultak meg, immár fül-orr-gégészeti, gasztroenterológiai és szemészeti műszerek vásárlásával, s a napokban kaptak testületi engedélyt egy nagy teljesítményű takarítógép beszerzésére. Ahogy a főigazgató elmondta, a kórház külső és belső átépítése mellett az informatikai fejlesztések sem maradnak el, szintén saját forrásokból is.

– Meg kell jegyeznem, hogy a szolgáltatások terén is próbálunk előbbre lépni, hiszen a jelenleg teljes kapacitással működő egynapos sebészetre októbertől kapacitásnövelés lehetőségével számolunk – mondta a főigazgató.

Az egyelőre a kórház hátsó traktusánál kialakított főbejárat a beruházások végeztével visszakerül eredeti helyére. Épp itt történik az egyik leglátványosabb külső beavatkozás. Az egykori rendelőintézet tetejére egy torony kerül, melyet függőfolyosóval kötnek össze az úgynevezett ˝A˝ épülettel. A folyosón már átjárnak a kivitelező szakemberei. A fogadótoronynál kap helyet az új imaszoba is.

Az egyelőre a kórház hátsó traktusánál kialakított főbejárat a beruházások végeztével visszakerül eredeti helyére.
– A nagyberuházásokról szólva el lehet mondani, rendben és időben is jól haladnak – tette hozzá a főigazgató. Mint mondta, az angiológia új épületébe már a bútorzat utolsó elemeit várják, a kisebb utómunkákat is a napokban befejezik. A járóbeteg-központ beruházásának első üteme kész, a két háziorvosi rendelőt és a háziorvosi ügyeletet már átadták a rendeltetésének. A következő ütemben a rendelőintézet középső részét adják majd át, itt már állandó helyére kerül vissza több szakrendelő. A harmadik ütemben a gyermekgyógyászat rendelőit, a védőnők és a modern labor helyeit alakítják ki.

A járóbeteg-rendelővel párhuzamosan folyik az első, ˝A˝ épület belső és külső alakítása, itt az emeleten a nappali kórház termei lesznek, a földszinten pedig a sebészet, a kardiológia és a gasztroenterológia termei.

– Reményeink szerint itt kaphat helyet az esetlegesen később megvalósítandó alapszintű sürgősségi ellátás – jegyezte meg dr. Benedek Zoltán.

Olvasóink írták

 • 13. füstbement 2010. szeptember 07. 14:58
  „Rick!

  Az éjszaka itt megalapítottam a janika fun clubot, sőt megelőlegeztem egy elnöki pozíciót is neked, mellette nekem egy titkárit...:)))Úgy látom ez minden humorát felemésztette a moderátorunknak is.Végül is igaza van, semmi köze a cikkhez.
  Az aktív ellátásnak a visszahozatalára tudom,hogy kevés az esély.A végrehajtási és fenntartási időszakban biztos nem.Én hosszabb időre gondoltam, amikor kialakult, új színvonalas aktív ellátást fenntartani képes struktúra lesz.”
 • 12. makirézi 2010. szeptember 05. 20:10
  „Hihetetlen ,ez a mosolygós öreg úr lenne Janika? alias Matriné?? Na szevasz :-))”
 • 11. kackac 2010. szeptember 05. 19:03
  „füstbement:
  Ha kíváncsi vagy Janikára, üsd be a gugliba:
  Cseter János, Bágyogszovát
  Jó mulatást.
  kackac”
 • 10. 1120 2010. szeptember 05. 16:16
  „Rick! Félreértesz, mert amit leírtál azt én is pontosan tudom, csakhogy Csornán (ahol még van aktív ellátás) a kapuvári történetet sikersztorinak állítják be egyesek. Mindezt azért teszik, mert halvány lövésük sincs arról, hogy a kapuvári fejlesztéseknek, meg az adósság eltűnésének mi is volt az ára...
  Szóval akkor az általad (jogosan) kritizált mondatrész így hangzik helyesen: "...miről kellett lemondania a kórháznak..."”
 • 9. rick_ 2010. szeptember 05. 14:51
  „1120

  Érdekes... Te viszont azt felejted el, hogy nem lemondott valamiről, hanem központi döntéssel strukturálisan átalakították a kórházakat az országban. A kapuváriban megszüntették az aktív ellátást... Nem a kapuváriak kérésére, sőt még tüntettek is ellene...

  füstbement

  :D hiányzik janika? :D ez már szinte perverz... :D

  A kapuvári kórházban nem lesz egyhamar aktív ellátás, legalábbis OEP finanszírozásban. A pályázati projektek ugyanis kifejezetten a struktúraváltáshoz kapcsolódtak. Ami azt jelenti, hogy a projekt fenntartási időszakában - ez általában a beruházás befejezését követő 5 év szokott lenni, gondolom itt se kevesebb - nem lehet újabb strukturális váltást végrehajtani. Illetve lehet, csak akkor a támogatási összegeket vissza kell fizetni.

  Egyébként lehet, hogy a jól működő egynapos sebészettel és a jól felszerelt járóbeteg központtal jobban járnak a kapuváriak mint egy lepukkant, legatyásodott aktív ellátással.”
 • 8. füstbement 2010. szeptember 05. 07:48
  „Mindenki feszült figyelemmel várja polihisztor janika hozzászólását eme témában is...
  Kérjük, janika oszd meg velünk magvas gondolataidat...

  Én arra gondolok egyébként, hogy a valódi cél az aktív ellátás vissza hozatala lesz.Személyi, tárgyi és anyagi feltételeit szerintem most készítik elő.Mivel az aktív ellátás manapság adósságot termel mindenütt, ezért át kell gondolni,hogy azt mivel tudja a kórház kompenzálni a bevételi oldalon.
  Ha akkor a kórház nem mond le bizonyos dolgokról, akkor most is ott toporogna, ahol a csornai.
  Talán így a rentábilis útra lépett és folyamatosan tud előbbre lépni és lassan visszajöhetnek majd a klaasszikus értelemben vett kórházi szolgáltatások.”
 • 7. 1120 2010. szeptember 05. 00:46
  „Érdekes...azt mindig elfelejtik megemlíteni, hogy miről mondott le a kórház ezekért a fejlesztésekért cserébe...
  A szó eredeti értelmében a kapuvári kórház tkp. már nem is kórház.”
 • 6. Dörgés 2010. szeptember 05. 00:02
  „Hmm. Nálam szemész volt az ügyeletes és Győrbe küldtek tovább, mert nem volt röntgen. Csorna körforgalomnál veszítetem el az eszméletemet utána..bár csak előbb.”
 • 5. huszárkapitány 2010. szeptember 04. 19:31
  „De jó nekik.Már mint Kapuvárnak.Hogy a ..lenne adósságuk mikor kórházuk sincs./klasszikus értelemben/És ami nincs még ebben a kifordított országban sem tud hiányt termelni.
  Dörgésnek: a csornai sebészeten sebész az ügyeletes és nem szemész,ugyan is egy sürgősségi műtétet éjszaka is meg kell csinálni.Sőt szülészek is ügyelnek mert a gyerekek éjszaka születnek főleg...ők meg nagyon jól tudnak varrni.”
 • 4. sont 2010. szeptember 04. 10:41
  „Biztos hozzáértő személyek vezetik. No meg nem zsebre megy. :-)”
 • 3. tibzon 2010. szeptember 04. 09:51
  „milyen furcsa manapság, hogy egy intézménynek nincs adóssága :) de jó hallani!”
 • 2. makirézi 2010. szeptember 04. 09:33
  „Igen ez igy lenne helyes ha már modernizálják ez nagyon fontos lenne "a sörgősségi" alap!!!!!!!!!!!!!!!”
 • 1. Dörgés 2010. szeptember 04. 09:21
  „Remélem a sürgősségi éjjel is fogad majd mentőt, mert ,,kicsit" életveszélyes sérülten Csornáig, Győri vagy Sopronig zötyögni egy súlyos sérüléssel. És remélhető hogy lesz éjszaka ügyeletes SZAKorvos is és nem egy (senkit nem akarok meg sérteni!) szemész orvos fogja vissza ,,félcelni" a kezemet vagy lábamat.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Három rábaközi polgármester biztosan nem indul újra

A Csornai kistérség három településének polgármestere is úgy döntött, visszavonul az önkormányzati munkából. Tovább olvasom