Kisalföld logö

2018. 04. 19. csütörtök - Emma 9°C | 24°C Még több cikk.

Százmilliók a tájsebek begyógyítására

Rábaköz - Tizenöt rábaközi település részesül a mosonmagyaróvári nagytérségi hulladékgazdálkodási rendszer rekultivációs pályázatából.

Kónyban 300, Csornán 100, Szilban 106 millió forintot költenek.

Hárommilliárd forintból, uniós és állami támogatással huszonnégy hulladéklerakó rekultivációja valósulhat meg Mosonmagyaróvár és Csorna környékén. A Rábaközben a legtöbb pénzt Kónyban költik el, 300 millió forintot. A községen kívül még tizennégy településen számolnak fel telepeket.

A kónyi 300 millióból az úgynevezett Tökös-tói hulladéklerakót rekultiválják. Az évtizedek alatt felgyűlt szemét tűnik el a falu határából, háromhektáros területen. A tereprendezés során bekerítik, termőföldréteggel befedik a kupacokat. Mezőgazdasági termelésbe tíz év után kerülhet vissza az ingatlan.

A csornai, gyöngyösmajori – egykor legális – hulladéklerakót is felszámolják a rekultivációs pályázati támogatásból.
A csornai, gyöngyösmajori – egykor legális – hulladéklerakót is felszámolják a rekultivációs pályázati támogatásból.

Bősárkányban 41 millió forintból tüntetik el a 86-os főút közelében kialakult illegális telepet. A helyszínt parkosítják, fákat ültetnek, a veszélyes hulladékokat elszállítják. Enesére több mint 100 millió forintos fejlesztés jut a programban. A most épülő elkerülőút közelében számolják fel a lerakót, több ezer köbméternyi szeméttől szabadulnak meg a helyiek. Szanyban a falu és Vág között, a Rába folyó mentén tizenöt év alatt kialakult szeméttelep rekultivációját oldják meg. Németh Gergely polgármester portálunknak elmondta: természetesen örülnek a lehetőségnek, de marad még tennivalójuk. Az önkormányzat a helyi gazdákkal és a vadásztársasággal együttműködve rendszeresen végez lomtalanítást a külterületeken. Munkájukat azonban minden évben újrakezdhetik, mivel a szemét újratermelődik.

A Rábaközben a legtöbb pénzt Kónyban költik el, 300 millió forintot. A községen kívül még tizennégy településen számolnak fel telepeket.
Szárföldön 70 millió forintból teszik rendbe a temető melletti szemetesgödröt. A településen is maradnak azonban olyan területek, melyek fertőzöttek. Szilba 106 millió forint kerül a nagytérségi pályázatból. A község délnyugati részén korábban hivatalosan működő, de évekkel ezelőtt lezárt lerakót rekultiválják. Korszerű, biztonságos, vízzáró lefedést kapnak a halmok, melyre növénytakaró is kerül. A csornai önkormányzat területén két ingatlanra összesen 170 millió forintot költenek. A gyöngyösmajori, egykor legális lerakót és az Őrangyal-temető mögötti részt teszik rendbe, összesen 31 ezer négyzetméteren. Ez utóbbi tereprendezés azért is fontos, mert a városvezetés későbbi tervei szerint ezen a területen akár új utcákat is nyithatnának.

A rekultivációs pénzekből kerül még Acsalag, Bágyogszovát, Farád, Páli, Pásztori, Tárnokréti, Vág és Vásárosfalu illegális lerakóinak megszüntetésére is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Érdemjel a bátorságért

A ˝Bátorságért˝ érdemjelet kapta a kapuvári tűzoltóság munkatársa, Kovács Attila. Tovább olvasom