Kisalföld logö

2018. 02. 18. vasárnap - Bernadett 0°C | 6°C Még több cikk.

Százlelkes faluban is lehet normális és teljes életet élni

Noha az ellátás nem olyan, mint a nagyobb településeken, kisközségben is lehet „normális" életet élni. Erre Mérges jó példa lehet.

Mérges a Rábaköz egyik legkisebb települése. Lakóinak száma nem éri el a százat, és sajnos, ahogy ez manapság jellemző, a fiatal korosztály hiányzik. Zömében nyugdíjasok lakják a falut, sok az üres, eladó ház. A helyiek mégis jól érzik magukat, mert jó és össze tartó a közösség.
A mérgesi önkormányzat szűkös anyagi lehetőségei ellenére is igyekszik gondos gazdája lenni a községnek. Az elmúlt években megszépültek a középületek. Pályázati támogatással újították fel a ravatalozót, a községi tulajdonban lévő vendéglőt és boltot. Tatarozták, korszerűsítették a kultúrházat, a polgármesteri hivatal épületét. Csinosítják a Rába-partot is, pihenőhelyet alakítva ki a folyó mellett. Az evangélikus templom rekonstrukciója is befejeződött.

Gősi Károly tősgyökeres mérgesi, szereti faluját és elégedett a lehetőségekkel.
Gősi Károly tősgyökeres mérgesi, szereti faluját és elégedett a lehetőségekkel.

Balázs Vince polgármester korábban arról beszélt, a fejlesztési források elfogytak, ezért idén csak a falu működtetésére tudnak fordítani.A közterületek szépítését viszont folytatják, és ebben számítanak a helyiek összefogására, segítségére.

Gősi Károly szerint abban nem is lesz hiba. Karcsi bácsi tősgyökeres mérgesi, régi, gazdálkodó családból származik. Az ősök jómódjáról árulkodó parasztháza a falu központjában áll, gazdája néhány évvel ezelőtt felújíttatta. Ő úgy látja, Mérgesen minden adott ahhoz, ami a „normális" élethez kell. Azt is elmondta, egymáshoz ragaszkodó, egymást segítő emberek lakják Mérgest. Így kiveszik részüket a közösséget szolgáló munkákból is.

A felújított mérgesi templom a faluközpont éke.
A felújított mérgesi templom a faluközpont éke.

– Akik itt éltek és élnek, tudják, ilyen kicsi faluban nyilván nem olyan az ellátás, mint a nagyobb településeken – fogalmazta meg gondolatait lakóhelyéről Gősi Károly. – Ám ma már helybe hozzák a húst, a pékárut, de még a gázpalackot is. Akinek ezen kívül is kell valami, átmegy a szomszédos falvakba, esetleg Győrbe és Csornára. Az önkormányzat egyébként támogat bennünket mindenben, a falugondnokunk nagyon jó segítség, főleg az időseknek. Én egy picivel talán könnyebben vagyok, mert autóval be-beugrok Csornára, ha szükség van valamire. Még el merek indulni.

 


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Megújul és új arcot kap a régi iskolaépület

Harmincmilliós pályázati támogatással, közel negyvenmillió forintból újítják fel az egykori… Tovább olvasom