Kisalföld logö

2017. 01. 17. kedd - Antal, Antónia -6°C | 1°C

Százkilenc éves utcai rendelkezések

Helytörténeti dokumentumokat oszt meg Markotabödöge közösségi oldalán Nagy Ferenc kutató.

Éppen százkilenc évvel ezelőtt például az utcák karbantartásával foglalkozott a helyi elöljáróság.

Százkilenc esztendővel ezelőtt a község utcáinak állapota foglalkoztatta a markotabödögei elöljáróságot. 1905. december 22-én készült ugyanis leirat arról, hol, milyen beavatkozásokra van szükség a közterületeken. Nagy Ferenc helytörténeti kutató talált rá a jegyzőkönyvre a település iratai között a megyei levéltárban. Érdekes a nyelvezete is a korabeli útmutatásnak.

„A község összes utcáiban a kocsiút feldomborítandó, annak mellékei két felől kimélyítendők. A dombos helyek, úgy mint Bödögén a falu végén, Nagy József háza mellett, Farkas Mihály pajtája mellett, az iskola előtt, továbbá Markotán a déli oldalon, a Borostyán féle vendéglőtől egész Rácz Antal házáig a dombos részek lehányandók és megfelelően a kocsiút magasságához fekvő alakra mélyítendők. Az esővíz levezetésére Markotán, Rácz Antal háza előtti részen és Bödögén Fördős Vince előtt átereszek létesítendők. A gyalogjárók három méter szélességben kijelölendők és egyenletes magasságban, úgy mint a beltelkek kívánják feltöltendők, és vastagon homokkal felhordandók."

Az elöljáróság arról is rendelkezett, hogy a gyalogjárók kocsiút felőli széléhez fákat ültessenek a gazdák. „A fák beszerzése az illető telektulajdonost terheli, s elkallódás esetén a fák ültetése pótlandó." A jegyzőkönyvben határoznak arról, hogy az utcarendezés alkalmával akadályul szolgáló fák vagy egyenes vonalon kívül eső kerítések eltávolítását „az illető tulajdonos tűrni tartozik". A felmerülő költségekkel kapcsolatban az volt az utasítás, hogy azokat a községi pénztárból fedezik. Még felügyelőket is kineveztek az utcák rendezésére. Név szerint: Szabó Jánost, Rácz Jánost, Kovács Gyulát és Magyar Pált. A munkák befejezésének határidejeként 1906. április végét jelölték meg.

Nagy Ferenc elmondta: miközben a szomszédos települések múltját kutatta, találkozott Markotabödöge irataival is. Kijegyzetelte és most a falu közösségi oldalára tölti fel az emlékeket, a helyiek nagy örömére. Érdekességként megjegyezte: olvasott olyan jegyzőkönyvet is 1938-ból, melyben Markotabödöge és a szomszédos Cakóháza közigazgatási egyesítéséről van szó.

Az ötlet egy belügyminiszteri rendeletből eredt. A markotabödögei képviselő-testület egyhangú véghatározata szerint azonban a falu ezt az intézkedést „nem óhajtja és a község önállóságának fenntartását kéri".


Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vizes tervek Csornán

A város képviselő-testülete elfogadta a Pannon-Víz zrt. által készített beruházási terveket. Tovább olvasom