Kisalföld logö

2018. 05. 24. csütörtök - Eszter, Eliza 16°C | 27°C Még több cikk.

Százhuszonöt éves a Pátzay-iskola

Kapuvár - Kedden ünnepli százhuszonöt éves fennállását a Kapuvári Térségi Általános Iskola (KTI) Pátzay-tagiskolája. Hosszú út vezetett a Királyi Polgári Fiú- és Lányiskolától a KTI tagintézményéig.

Százhuszonöt éves évfordulóját ünnepli a régen csak polgárinak mondott, napjainkban Kapuvári Térségi Általános Iskola Pátzay-tagintézményének nevezett Pátzay Pál-iskola. A jubileumot kiállítással és az első igazgató, Schrerer Gyula emléktáblájának felavatásával, valamint az intézmény tanulóinak műsorával ünnepli a nagy múltú intézmény.

Kapuváron 1550-től lelhető fel az iskolázás első nyoma, 1689-től pedig már az itt tanítók nevét is ismerjük. Az első egy tantermes, egytanítós iskolától hosszú út vezetett a város mai iskolastruktúrájának kialakításáig. Kedden három általános iskola, zeneiskola, szakmunkásképző intézet és gimnázium szolgálja az oktatást. A Pátzay ˝ősi˝ elődje, a Magyar Állami Királyi Polgári Fiú- és Leányiskola 1884-től létezett (jelenlegi épülete 1890-ben épült), s 1948-ig teljesítette hivatását. Az induló polgári iskola kezdetben magában foglalta a szervezett tanoncoktatást is. A polgári iskolai oktatás színvonalát jól jelzi, hogy például már az 1889-es londoni világkiállításon, vagy akár a 1911–12-es turini kiállításon is ˝Grand Prix˝ díjat nyert az intézmény, de 1927-ben a budapesti tanügyi kiállításon is kiemelkedően szerepeltek. Érdekességképpen megemlíthető, hogy a kapuvári polgáriban 1921-ben bevezetett ˝cselekedtető tanítási módszert˝ 1928-ban országosan és kötelező jelleggel is bevezetik. Dr. Varga József helytörténész kutatásai alapján tudjuk, hogy a polgári egykori tanítója, Hevesi János alapította a környék első lapját Rábaköz címmel.

A Pátzay-iskola mai diákjai 125 éves hagyományt folytatnak a városban.
A Pátzay-iskola mai diákjai 125 éves hagyományt folytatnak a városban.

Az államosítás nyomán Kapuváron négy általános iskola szerveződött: a volt fiúiskola közel háromszáz tanulóval és tíz nevelővel, a volt leányiskola több mint háromszázhatvan tanulóval és szintén tíz nevelővel, a volt polgári közel háromszázhatvan tanulóval és tíz nevelővel, valamint a volt gartai elemi iskola háromszáznegyven tanulóval és kilenc nevelővel. A negyvenes évek végétől a volt gartai iskolát és polgári iskolákat II. Sz. Állami Általános Iskola néven integrálták (a másik két iskolából lett az I. sz. iskola).

A jelenlegi Pátzay-iskola a polgári iskolától mint elődintézménytől kitűnő indíttatást örökölt. Az ötvenes évek végétől egészen 1995-ig ebben az iskolában működött az úgynevezett ˝kisegítő˝ osztály is. Az 1973–74-es tanévtől Hövej községi iskoláját csatolták az intézményhez. Az egykori polgári iskola 1984-ben felvette Pátzay Pál helyi születésű szobrászművész nevét.


Emléktábla-avatás

Kedd délután öt órakor avatják Schrerer Gyula emléktábláját az iskola udvarán, valamint itt adják át és szentelik meg az intézmény zászlaját is.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Czigány György könyve

Csorna - A Keresztény Értelmiségiek Szövetsége helyi szervezetének következő előadásán Czigány… Tovább olvasom