Kisalföld logö

2018. 06. 21. csütörtök - Alajos, Leila 20°C | 29°C Még több cikk.

Százhúszezer forint támogatás a letelepedőknek

A himodi önkormányzat tavaly közel tizenhétmillió forintot nyert a pályázatokon. A pénzt a község fejlesztésére fordították és ezen a hagyományon nem szeretnének változtatni idén sem.
Csökken a lélekszám: a fiatalokat szeretnék letelepülésre csábítani, mivel egyre kevesebb a gyerek.
Himodon a tavalyi esztendő a nyertes pályázatok éve volt. A község vezetői azt szeretnék, ha a hagyomány idén sem szakadna meg és állami, illetve megyei segítséggel folytathatnák a fejlesztéseket. Tervekből pedig van bőven.

A himodi önkormányzat idén először 120 ezer forint vissza nem térítendő támogatással segíti a községben letelepedőket. Dr. Pődör Péterné polgármester szerint erre azért van szükség, mert vészesen fogy a falu lakossága. Sok az idős nyugdíjas, az iskolába mindössze ötvenegy, az óvodába huszonkét gyerek jár.

– Önkormányzatunknak már maga az intézmények fenntartása is nagy terhet jelent, de megszüntetni egyiket sem akarjuk – mondta a polgármester. – Tavalyi évünket ugyan sikeresnek mondhatom a gazdálkodás szempontjából, hiszen nagyon sok pályázatunk érte el a célját, az „önhiki"-n például hétmillió forintot nyertünk. Igaz, beruházásaink is voltak: 13 millió forintért tettük rendbe az orvosi rendelőt, aszfaltot kapott a Dózsa és az Árpád utca, ajtót cseréltünk az óvodán, 700 ezer forintot költöttünk az új játszótérre. Nyílászárókat cseréltünk a kultúrházban hárommillió forintért és felújítottuk a tetőszerkezetet is. Szintén pályázaton nyertünk 680 ezer forintot, melyből a falu közterületeit tartjuk tisztán és egymillió forintot kaptunk a községi internetes honlap elkészítésére.

Az idei tervekről szólva dr. Pődör Péterné elmondta: mindenképpen folytatják az utak és járdák felújítását, járdaszigetet szeretnének a buszmegállóba, új ablakok kellenek az óvodába, bővíteni akarják a játszóteret, és a kultúrházra, illetve a mellette álló tűzoltószertárra is ráférne az alapos renoválás.

– Mindezek kulcsa természetesen nálunk is a pénz – beszélt a tervek mellett a gondokról is dr. Pődör Péterné. – Sajnos az állami finanszírozás nem megfelelő, az egész rendszert kellene alapjaiban megváltoztatni. Nagy terhet ró ránk például a közalkalmazottak béremelése, amit tavaly év végén még az állam biztosított, idén viszont már az önkormányzatoknak kell a fedezetet előteremteni. A községek javát az szolgálná, ha fiatalokat tudnánk a településre csábítani, de sajnos ennek épp az ellenkezője figyelhető meg. Lehetőségek hiányában még a saját gyerekeink is inkább elvágyódnak, és ez ellen sürgősen tenni kell valamit, mert ha így folytatódik, elnéptelenednek a magyar falvak, ezt pedig senki sem akarhatja.

Nyugdíjba vonult a himodi általános iskola igazgatója. Áldozó Gézánét lelkiismeretes, több évtizeden át becsülettel végzett munkájáért az oktatási miniszter Arany Katedra-díjjal tüntette ki.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nosztalgia a határban

A hétvégén hagyományteremtő szándékkal az egykori kézi aratásokat idézték fel kitűnő hangulatban… Tovább olvasom