Kisalföld logö

2018. 02. 24. szombat - Mátyás -8°C | 2°C Még több cikk.

Százhúsz fős családi találkozó Enesén

Enesén összejöttek a Káldyak még élő tagjai.

A neves Káldy család az ellenreformáció idején érkezett Rábcakapira, majd a família egy része Enesére költözött, ahol sokak megélhetését biztosították a nemesi család földjein.

Bencze Márta, a család egyik tagja, Káldy István halálának 100. évfordulója és a család Enesére településének 100. évfordulója alkalmából rendezett ünnepséget, melyre a rokonság mintegy százhúsz tagját sikerült összehívnia. Erre az alkalomra már elkészült a képes Káldy családfa is, amelyben az első nevet 1766-tól jegyezték be. A szülőfalujából elüldözött evangélikus nemesi família (I. Lipóttól kaptak nemesi oklevelet) először Rábcakapin telepedett le. Káldy Jánosnak és feleségének, Szabó Máriának tizenegy gyermeke született, ám hely-, valamint birtokszűkében a család egy része Enesére költözött az akkor már 90 éves Káldy Istvánnal. A községben földeket béreltek, gazdálkodtak, akkoriban sok család megélhetését biztosították.

A minapi ünnepségen Farkas Ervin lelkész tartott istentiszteletet az enesei evangélikus templomban, majd Mesterházy József, a község polgármestere köszöntötte a résztvevőket és tartott rövid beszédet. Ezt követően az egybegyűltek a temetőben emlékeztek meg az elhunyt szeretteikről, majd egy családi ebéd mellett elevenítették fel a családi történeteket.

A találkozót Bencze Márta, Káldy János dédunokája szervezte, valamint ő készíttette a fotóalbumos családfát, melyet tablóképekkel és esküvői képekkel színesített, így tette élőbbé az évszázados múltat.

Káldy Ernőné: A családi sírok mellett bizony előjöttek a könnyek is.
Káldy Ernőné: A családi sírok mellett bizony előjöttek a könnyek is.


– A munkálatokban két lányom is a segített, maga az album elkészítése másfél évet vett igénybe – mondta el lapunknak az asszony. Az album készítése közben fogalmazódott meg benne a találkozó gondolata. Elmondta, hogy a szervezés sok munkával járt, de a dolgát megkönnyítette, hogy jó kapcsolatot ápol a rokonokkal. Bencze Mártát boldogsággal töltötte el a sikeres találkozó, melyre még a külföldön élő rokonság is Enesére utazott.

Az egyik családtag, Káldy Ernőné a Kisalföldnek elmesélte, Tárnokrétiről érkezett a rendezvényre és férjéről, Káldy Ernőről emlékezik meg, aki több mint harminc éve hunyt el. Elérzékenyülve röviden még annyit mondott, megindító az eseménysorozat, előjönnek az emlékek és szívesen gondol vissza a szép pillanatokra. Egy másik rokon, Pula Balázs Győrből érkezett az összejövetelre és mint elmondta, a közelebbi hozzátartozókkal tartja a kapcsolatot, a nagyobb rokonsággal esküvőkön, temetéseken találkozik.

Bencze Márta a Káldyak enesei találkozóját mindenképpen sikeresnek értékelte, mint mondta, a családtagok szívesen emlékeztek vissza a nagyközség meghatározó famíliájának mindennapjaira. – Jó volt közösen beszélgetni a közeli, távolabbi régmúltról, úgy vélem, e találkozó nem az utolsó volt a Káldy família életében – összegezte az asszony.

Olvasóink írták

  • 1. rubeola 2013. augusztus 07. 09:32
    „Mi ebben a szenzáció? Három éve nálunk is volt unokatestvér találkozó, a családfát is összeraktuk, mégse került be az újságba. Még töltelék cikknek is unalmas.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Eskütétel a falunapon Dénesfán

A község önkormányzata augusztus 10-én, szombaton reggel nyolctól állampolgársági eskütételt, majd… Tovább olvasom