Kisalföld logö

2018. 02. 21. szerda - Eleonóra 0°C | 3°C Még több cikk.

Százharmincmillió az első évben

Társulási ülést tartott a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás, ahol a az idei költségvetést tárgyalták.

Papp József elnök
Társulási ülést tartott a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás. A tanácskozás legfontosabb napirendje a társulás idei költségvetésének elfogadása volt. Megalakulásának első évében 130 millió forintot használhat fel a Csornai Többcélú Kistérségi Társulás húsz tagja. A szerveződés hamarosan létrehozza saját munkaszervezetét.

34-ből 20 település

– A Csornai Többcélú Kistérségi Társulás idén csaknem 80 millió forint bevétellel gazdálkodik – tájékoztatta a Kisalföldet Papp József, a társulás elnöke. – Ebből 61,5 millió a normatíva, 9 millió 800 ezer forint a Magyar Terület- és Regionális Fejlesztési Hivatal által adott támogatás. A tavalyi fél és az idei egész éves tagdíj 7,5 millió forint, továbbá 780 ezer forint egyéb bevétel. Ha ehhez hozzáadjuk az elmúlt évről megmaradt 50 millió forintot, amiből Magyarkeresztúron létrehozzuk az idősek átmeneti gondozóházát, akkor kimondható, hogy megalakulásának első évében 130 millió forintot használhat fel a kistérségi társulás húsz tagja. Ismert, hogy a statisztikai kistérség harmincnégy települése közül eddig húsz csatlakozott a társuláshoz.

Központ a Laky utcában

Papp József elmondta: minőségi változás a társulás életében az, hogy hamarosan saját munkaszervezettel rendelkezik. A csornai önkormányzat egy korábbi döntése értelmében térítésmentesen irodát biztosít a társulási feladatok ellátására. A Laky Döme utcában a volt bank épületében elkezdődik a felújítás, s ott alakítanak ki helyiségeket a társulás munkaszervezetének. Ebben három belső ellenőr, egy gazdasági adminisztrátor, egy térségmenedzser és egy humán kérdésekkel foglalkozó szakember dolgozik. A társulási tanács döntése értelmében egy belső ellenőr Csornán, egy Szilban, egy pedig Kónyban végzi a munkáját, hogy közelebb legyen a társulás tagjaihoz. A térségi iroda helyet ad még a Miniszterelnöki Hivatal kistérségi megbízottjának, illetve a megbízottak regionális koordinátorának. Tehát a Laky Döme utcában olyan központ lesz, ahol a térségi munkával foglalkozók egy helyen dolgoznak.

15 milliós tartalék

Papp József szerint a munkaszervezet egyszeri felállítása, eszközeinek beszerzése és június elsejétől a bérköltsége 16 millió forintba kerül. Elkülönítettek 15 millió 255 ezer forint tartalékot. Ebből 7 millió forint működési tartalék, amely az év során jelentkező közös feladatok ellátását szolgálja. A tagdíjakat és a saját bevételt – összesen 8 millió 255 ezer forintot – azért különítették el, hogy szükség esetén a magyarkeresztúri intézmény kialakításánál is legyen tartalék. Az ezek után megmaradó 48 millió 143 ezer forintot felosztják a társulás tagjai között feladataik ellátására.

– Az elosztás módjáról élénk és tárgyszerű vitát folytattunk a társulati ülésen – fűzte hozzá a társulás elnöke. – Végül úgy döntöttünk, hogy a normatív támogatásban megkapott jogcímek alapján a feladatellátó önkormányzatok kapják meg a pénzt. Így a bejáró tanulók ellátásához kapcsolódóan 15 millió 240 ezer forintot osztunk szét az intézményfenntartó önkormányzatok között. Ahol az alsó tagozat és az óvoda tagintézményként működik, ott 1 millió 334 ezer forintot kapnak, továbbá a gyermekjóléti alapellátás során a – nullától  18 éves korig – a gyerekek után járó támogatás 3 millió 812 ezer forint. A megyei könyvtárral megállapodtunk mozgókönyvtári feladatokra, hisz négy település esetében erre is kaptunk pénzt.

Megéri lemaradni?

Ezek után a 48 millió forintból marad 23 millió 290 ezer forint, amit a tagönkormányzatok között lakosságarányosan osztunk szét. Ez mintegy 980 forintot jelent lakosonként. Azt gondolom, hogy azok az önkormányzatok, amelyek tagjai a többcélú kistérségi társulásnak, már látják, hogy volt értelme belépni, mivel a feladataik ellátására az állam valóban több pénzt adott. Remélem, hogy azok is átgondolják a korábbi döntésüket, akik jelenleg nem tagjaink. Vajon meddig éri meg lemondani az állami támogatásról és a település kasszájából kiengedni a pénzt?

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén befejezik az úthálózatot Szanyban

A szanyi önkormányzat idei, 220 milliós költségvetésében  nem számolnak hiánnyal. De hogy mit hoz a jövő, azt ma még nem tudni. – A környékbeli településektől abban különbözünk, hogy nálunk van ipar és még létezik az iparűzési adó. Ha ezt netán megszüntetik – mint ahogy lehet róla hallani – és más módon nem helyettesítik, akkor a szanyi költségvetés is hiányos lesz. De mivel egyelőre kiegyensúlyozott a büdzsénk, fejlesztésre is telik – mondta Tóth Károly polgármester. Tovább olvasom