Kisalföld logö

2018. 01. 19. péntek - Sára, Márió 3°C | 7°C Még több cikk.

Százharminc éves a félpénzből létrehozott iskola

Báró Berg Gusztáv fél áron adta a telket a kapuvári polgári iskola létrehozásához.

Czanik Ferenc festményeiből álló kiállítás, ünnepi műsor, diák-labdarúgókupa, akadályverseny és sok-sok pedagógusi munka fémjelzi, hogy a kapuvári Pátzay-tagiskola – egykori polgári iskola – a napokban zárja fennállása százharmincadik tanévét.

A polgári iskola egykor...
A polgári iskola egykor...


Százharminc éve Berg Gusztáv Kapuvár és környéke fejlődését a polgári iskola létrehozásával is segítette. A telek, amelyre az iskola épült, az övé volt: 4500 forintért vásárolta és 2500 forintért engedte át az iskolaépítéshez.

A Kapuvári Állami Polgári Iskola és a hozzá tartozó tornacsarnok építését akkoriban 70 ezer forintért engedélyezték, amelyhez az állam 56 ezres támogatást nyújtott, a fennmaradó összeget a város vállalta magára. A tanoda alapjainak lerakása 1884-ben kezdődött, de a jelenlegi épületben az első tanév csak öt évvel később, 1889. szeptember 16-án indult. Ekkor 156 tanuló és 13 fős tantestület kezdte meg a munkát.

Az ünnepélyes megnyitón Szabó Károly királyi tanfelügyelő így beszélt: „Épülj biztosan, s ha állsz, óvjon meg a mindenható vésztől, pusztulástól! Engedje meg, hogy mindvégig a hasznos ismeretek, művelődés és hazaszeretet temploma lehess!"

...és a Pátzay napjainkban.
...és a Pátzay napjainkban.


A most 130 éves iskola oktatási formái az évtizedek során folyamatosan változtak, 1948-ig polgári iskolaként működött, majd az 1948/49-es tanévtől csak általános iskolai osztályok működtek az épületben.

Míg a kezdetekben a polgári iskolában a fiúk és a lányok külön osztályokba jártak – még szintenként és az udvaron is elkülönítve –, az ötvenes évek közepétől kezdődően létrejöttek vegyes osztályok Kapuváron is.

E tartalmas időszakban összesen huszonhárom igazgató irányította az iskola mindennapjait és számos jeles pedagógus okított a falak között. A teljesség igénye nélkül Scherer Gyulát mint első igazgatót kell kiemelni, ám napjainkban alkotó vezetője is volt – 20 évig – az intézménynek Pölöskei Sándor személyében. Az egykori igazgató a napokban vehette át gyémántdiplomáját.

Scherer Gyula, az első direktor.
Scherer Gyula, az első direktor.


A polgári iskola szellemisége még a nyolcvanas évek végén is érzékelhető volt a városban. Ahogy Pölöskei Sándor lapunknak elmesélte, a polgári értékrend kulturális, sport- és hazafias nevelésben volt jelen az intézmény falai közt.

– Egy alkalommal előfordult, hogy a „megyétől leszóltak", hagyjuk már ezeket az elveket, „mert az igazgatói székben nem sok sót eszem meg" – mesélte Pölöskei Sándor, aki nem is ragaszkodott az akkori politikai kurzus „sójához". Hozzátette azonban, az iskola a hetvenes években is jó kapcsolatokat ápolt nyugat-európai társintézményekkel.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Véradás Kapuváron

Véradást szerveznek kedden délelőtt tíz órától délután négyig a templom melletti néptánciskolában. Tovább olvasom