Kisalföld logö

2017. 12. 17. vasárnap - Lázár, Olimpia -2°C | 4°C Még több cikk.

Százezer forintba kerülne az átírás

A megszűnt Töváll helyén húsz vállalkozás működik egy címen, százezer forintba kerülne az átírás.

Kapuváron, a megszűnt Töváll helyén mintegy húsz vállalkozás működik egy postai címen, mivel a cégek nem változtatták meg telephelyük címét sem korábban a telephely-felosztásnál, sem később az utcanév-módosításnál. Az ok: cégenként akár százezer forintba is kerülhet az átírás.

Felaprózták a területet

Osli út 19.: Kapuváron ezen az egy címen közel húsz vállalkozás működik egyszerre. A történet a kilencvenes években kezdődött, amikor a Töváll (Termelőszövetkezetek Önálló Vállalata) megszűnt. A telephely azonban ezután is komoly értéket képviselt, több vállalkozás is ideköltözött. A területet felaprózták és a hajógyártástól a kertészeten át a mezőgazdasági és bútoripari vállalkozásokig több cég székhelye lett ekkor az Osli út 19. alatti ingatlan. A közigazgatás fogaskerekei azonban lassabban fordultak, mint a gazdaságé, így történhetett, hogy csak másfél éve változtatták meg a terület címét.

Kertészre keresztelték

Mészáros Zoltán, az egyik helyi cég tulajdonosa elmondta: nemrég teljesen véletlenül jutott tudomásukra, hogy az önkormányzat másfél éve átnevezte az Osli utat Kertész utcára. Értesítést nem kapott. Érdeklődésére az önkormányzatnál azt mondták, hogy a változásról a tájékoztató irat másfél évvel ezelőtt ki lett függesztve a polgármesteri hivatal folyosóján. A cégtulajdonos szerint egy ilyen módosítás bejelentése az adóhatóságnál, a cégbíróságnál, továbbá a közzététel és egyéb hivatalos költségek vállalkozásonként elérhetik a százezer forintot is.

– Fizetjük a helyi adót, nem is keveset, ezért ennél többet várunk az önkormányzattól, megfelelő helyen és időben részletes tájékoztatást – fűzte hozzá Mészáros Zoltán.
A cégvezetőtől azt is megtudtuk, hogy az Osli úton nemrég épült egy családi ház, mely szintén az Osli út 19-es házszámot kapta. Többször is előfordult már, hogy az áruszállító kamionok a magánházba vitték a szállítmányokat a megfelelő telep helyett.

Nincs tájékoztató tábla

Egy másik vállalkozó, Horváth Imre lapunktól tudta meg az utcanévváltozást. Véleménye szerint túl sok időbe és pénzbe kerülnének a különböző módosítások. Ezért ő mindenekelőtt az út elejére egy tájékoztató tábla elhelyezését tartja a legfontosabb intézkedésnek, a későbbiekben pedig a régi cím visszaállítását gondolja a helyes megoldásnak.

Testületi döntés kell

Borsodi Tamás címzetes főjegyző a Kisalföld kérdésére elmondta: az érintett vállalkozásoktól még nem érkezett a hivatalba olyan kérelem, hogy töröljék az új elnevezést és ismét az egykori utcanév – Osli – legyen az út hivatalos neve. Ehhez testületi döntés szükséges – tudtuk meg a főjegyzőtől.

A közterületek elnevezése a képviselő-testületek hatáskörébe tartozik.
A problémáról egyébként csak úgy értesültek, hogy egy napokban odaköltöző vállalkozás megkereste az önkormányzat építésügyi hivatalát azzal a kéréssel, hogy egyéni címet igényelnének.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egyre kevesebb az önkormányzat esélye?

Már a Miniszterelnöki Titkárság is foglalkozik a dénesfai illegális szeméttelep sorsával. Az állami tulajdonban, a Nemzeti Földalap (NFA) kezelésében lévő anyaggödröt a hulladéktól ugyan megtisztították (Kisalföld, 2005. július 5.), de tulajdonjoga egyelőre nem rendeződött. A dénesfai önkormányzat továbbra is igényt tartana az ingatlanra, hogy ott szabadidőparkot alakítsanak ki. Tovább olvasom