Kisalföld logö

2017. 08. 20. vasárnap - István 16°C | 23°C Még több cikk.

Százéves harmónium kíséri az istentiszteletet

Az egykori várúr, Nádasdy Ferenc politikai ambíciói miatt vált az egykor virágzó evangélikus közösség Kapuváron katolikussá. Az újjászervezett evangélikus gyülekezet 120 éves jubileumát ünnepli a napokban.
– Százhúsz évvel ezelőtt, 1893 egyik adventi vasárnapján alakult újjá a kapuvári evangélikus közösség, mely előtte évszázadokig meghatározója volt a helyi keresztyén életnek – kezdte Tubán József evangélikus lelkész. Mint elmesélte, az újjáalakult gyülekezet a várban tartotta első istentiszteletét, maga a kapuvári közösség azonban egészen 1934-ig a vadosfai evangélikus központhoz tartozott.

– A kapuvári evangélikus közösség története egészen a korai időkig nyúlik vissza, hiszen a várúr családja, a Nádasdyak is evangélikusok voltak – mondta a lelkész. Az akkori időkből hat lelkész nevét ismeri a történetírás, közülük is az első Kapuy Mihály volt 1547-ben. További öt evangélikus lelkész neve ismert a tizenhetedik századból, akik aláírták az akkoriban divatos református tanok elleni elhatárolódó iratokat.

Tubán József elmondta, a kapuvári evangélikus közösség december 8-án délután négy órakor tartja jubileumi istentiszteletét, melyen megszólal a 100 éves amerikai harmónium (felvételünkön).
Tubán József elmondta, a kapuvári evangélikus közösség december 8-án délután négy órakor tartja jubileumi istentiszteletét, melyen megszólal a 100 éves amerikai harmónium (felvételünkön).

– A politika azonban beleszólt a felekezeti életbe, amikor Nádasdy Ferenc – vélhetően országbírói ambícióit segítendő – áttért a katolikus hitre és elkergette az evangélikus lelkészt – tájékoztatta lapunkat Tubán József.

Kiemelte, amikor a várúr áttért a katolikus hitre, a birtokán élő jobbágyoknak is át kellett térniük, ami számos esetben nem ment erőszak nélkül. Megjegyzendő, Nádasdy később megbánta az erőszakos térítést a birtokon. – Akkoriban lett katolikus vallású számos szomszédos község, így Fertőszentmiklós is – mesélte az evangélikus lelkész.

A tizenkilencedik század iparosodása, fejlesztése újabb munkaerőt kívánt Kapuváron, amikor is több környező községből érkeztek betelepülők, hozva magukkal evangélikus meggyőző- désüket (neves evangélikus volt Berg báró és a többi közt Lumniczer Sándor is). Így újjáalakulhatott a kapuvári közösség. Sokáig a várban tartották az istentiszteleteket, majd felmerült egy templom építése is, ám ezt a tervet a második világháború keresztülhúzta. A későbbiekben az evangélikusok a Pátzay-iskolában tartották összejöveteleiket, majd 1996-ban költöztek a kórházi kápolnába. – A jelenlegi kápolna már a kórház új beruházásaként funkcionál, felújításához mind a három kapuvári felekezet (katolikus, evangélikus és református) hozzájárult – mondta Tubán József. A kápolnában egy százéves amerikai harmónium szólal meg nap mint nap.
A kapuvári evangélikus közösség december 8-án, vasárnap délután négy órakor tartja jubileumi istentiszteletét, melyen Gabnai Sándor, a soproni egyházmegye esperese hirdeti az igét a kórházi kápolnában.

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Művészetis sikerek a tehetségkutatón

A Kerényi művészeti iskola képzőművészeti tanszakának oktatói fontosnak tartják, hogy növendékeik… Tovább olvasom