Kisalföld logö

2018. 06. 18. hétfő - Arnold, Levente 18°C | 26°C Még több cikk.

Százegy éves - ˝Voltak nehéz időszakok, most jól érzem magam˝

Százegyedik születésnapját ünnepelte a héten Szórádi Gyuláné Szilban. Vali néni jó fizikai és kifogástalan szellemi egészségben érte meg e magas kort.
Nyomon követi az ország és a világ eseményeit, ˝szorít a Viktornak˝ és imádkozik a vörösiszap-katasztrófa áldozataiért. Korán reggel a Kisalföld olvasásával – szemüveg nélkül – kezdi a napokat.

Szórádi Gyuláné Vali néni fiával és menyével él együtt. Úgy véli, a gondos időskori ápolásnak és a fiatalkori munkának köszönheti, hogy a település legidősebb lakója lehet. Példaképe a rábacsanaki Pethő Jóska bácsi, aki 107 évet élt. Nevetve mondja, ő is szeretne olyan hosszú életű lenni. Még sokáig akar örülni családjának, az unokáknak és a négy dédunokának.

Szórádi Gyuláné jó egészségben, családja körében érte meg a 101. évet.
Szórádi Gyuláné jó egészségben, családja körében érte meg a 101. évet.

– Igen jól érzem magam, mert jó őrzőim vannak, a fiam és a menyem – kezdi a beszélgetést Vali néni. Tavaly gyerek- és fiatalkoráról idézte fel emlékeit, most arra kértük, inkább a jelenről mondja el véleményét. – Az egészségem jó, a lábaim ugyan nehezen mozognak, de bottal azért még eljárkálok. Egész nap más dolgom nincs, mint enni, inni, aludni. Mindent megeszek, ha valami ízlik, többször veszek belőle. Sokat imádkozom is, szebbnél szebbeket, a könyveimből. A napokban vettek vért tőlem, mert a doktor úr kíváncsi az állapotomra.

Vali néni tehát reggel a Kisalfölddel kezdi a napot. Az írásokat aztán napközben elmeséli fiának, menyének. Elolvasta a vörösiszap-tragédiáról szóló cikkeket is és sokat sajnálkozott a bajba kerülteken.

– Bizony, nagy a kár arrafelé, de éppen most olvastam, hogy már visszaköltözhetnek az épen maradt házakba. Talán nem kell kiköltöztetni őket a falujukból és a karácsonyt már mindenki a sajátjában élheti meg. Én imádkozom értük – mondja. Az önkormányzati választást idén kihagyta Szórádi Gyuláné, de családtagjainak ˝szigorúan meghagyta˝, kire adják a voksukat. – A politikát is nagyon figyelem. Szorítok a Viktornak, mert olyan közvetlen, finom embernek tartom.

Vali néni persze akkor a legboldogabb, amikor a nagy család veszi körül.

– Érdekli őket, miken mentem keresztül. A gyerekkorom, amikor édesapám Amerikában volt, aztán az önálló élet, a gazdálkodás. A férjem a háború és a fogság miatt hat évig volt távol. Nehéz időszakokat kellett átélnünk akkoriban. De most jól érzem magam. Azért szívesen gondolok vissza a régiekre is. Bízom benne, a jó Isten megsegít és még sokáig lehetek itt, a gyerekek között – jegyezte meg a százegy esztendős Vali néni.

Olvasóink írták

  • 2. huszárkapitány 2010. október 17. 20:49
    „Ismeretlenül is Isten éltesse Vali nénit.Tessék csak nyugodtam imádkozni mert az imádságnak nagy ereje van,bárcsak többen imádkoznának .Anyagiakkal meg támogassa a károsultakat aki meg engedheti hogy adakozzon.”
  • 1. G.D 2010. október 16. 21:18
    „Isten éltesse Vali nénit jó egészségben sokáig.
    A Viktornak tessék csak drukkolni, mert rá aztán nagyon ráfér!! A károsultaknak pedig inkább segíteni tessen, az jobban hatna mint az imádság.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Elkészült a kapuvári érrehabilitációs központ

Pénteken délután átadták a kapuvári érrehabilitációs központot. A város polgármestere szerint ez a beruházás az alapja a város további fejlesztéseinek. Tovább olvasom