Kisalföld logö

2018. 06. 23. szombat - Zoltán 12°C | 20°C Még több cikk.

Századik születésnapját ünnepelte

Századik születésnapját ünnepelte Mihályiban Gönye Dezső, ígyő a falu legidősebb lakója.

Gönye Dezső
Századik születésnapját ünnepelte tegnap Mihályiban Gönye Dezső. A falu legidősebb lakója ma is jó egészségnek örvend, szeret enni, inni, és várja a látogatókat.

„Mértékletesség és önfegyelem" – vallja a hosszú élet titkát Gönye Dezső bácsi Mihályiban, és útmutatását nyugodtan elfogadhatjuk. Ő ugyanis tegnap töltötte be századik életévét és ma is jó egészségnek örvend, gyógyszert is csak egyfélét szed. Nemrégen még biciklizett, dolgozott a ház körül, sőt, a Dőry-kastély kerítése sem jelentett akadályt számára, amikor kis unokájával a parkban rekedtek.

1905. június 6-án született Gönye Dezső, szabómester édesapjának rajta kívül még négy gyermeke volt. Dezső bácsi cipészinasnak állt, 1933-ban pedig már önálló iparosként dolgozott. A családalapításról szólva így vélekedett: azokban a bizonytalan időkben nem tehette meg, hogy megnősüljön, hiszen többszöri katonai behívó szakította el szülőfalujától. Ma is büszkén őrzi a Felvidék 1938-as visszafoglalásakor kapott emlékérmét, de ott volt az erdélyi területek visszacsatolásakor is. 1941-ben megsebesült, amit végül szerencsének könyvelt el, hiszen hadosztálya később a Don-kanyarban semmisült meg.

A sebesülésből felépülve 1943-ban házasodott meg. Ma fiával él, lányát fiatalon veszítette el, tőle egy unokája és két dédunokája van, őket mindig szívesen látja a dédpapa. Feleségét ötvenhat évnyi boldog együttélés után kísérte a temetőbe. Nyugdíjba a helyi szénsavüzem portásaként ment, de munkája mellett is folyamatosan javította és készítette a mihályiak cipőit.

Az egészségével manapság sincs gond, szeret beszélgetni, újságot olvas – „az öregét szemüveg nélkül" –, rádiót hallgat és tévét néz. Kedvenc műsora a Híradó, illetve a magazinok, de „a Mónika-show-t nem szeretem" – tette hozzá. A reggeli után elmaradhatatlan a kávé, valamint egy deci vörösbor. Az étvágya is kiváló Dezső bácsinak, leginkább a zsíros ételeket kedveli, kedvenceit a fia készíti el. Azt tartja, hogy a koleszterint csak a gyógyszerészek találták ki, hogy eladhassák a porokat.

 „Megeszünk mi minden jót, eszünk-iszunk, nem bánkódunk, gyorsabban telik az idő."
Gönye Dezső
A változó világhoz is alkalmazkodott Mihályi legidősebb lakója. Életéből is inkább csak a jó dolgokat idézi fel, nem szívesen beszél az átélt sorscsapásokról, mert azért azokból is kijutott a Gönye családnak. És hogy életkedvét sem veszítette el, arra a közelmúltban is volt példa: fia, hogy a mozgását megkönnyítse, járókeretet íratott fel édesapjának, amit hat évre kapott meg. Mikor ezt Dezső bácsi megtudta, csak annyit mondott: „Akkor nagyon kell rá vigyáznom."

A hosszú élet titkát firtató kérdésre is egyszerű választ ad.
– Mértékletesség, önfegyelem, na és persze, a cigarettáról is időben leszoktam, hátha árt az egészségemnek – jegyezte meg, aztán nevetve még hozzátette: a cipészek azért is élnek meg magasabb kort, mert alacsonyan ülnek, magasan gondolkodnak.

Köszöntők

Gönye Dezsőt 100. születésnapján felköszöntötte családja, jókívánságokkal teli levelet kapott Mádl Ferenc köztársasági elnöktől. Tegnap gratuláltak legidősebb társuknak – mint cipészmesternek – a helyi vállalkozók is. Az önkormányzat jókívánságait Pap Lajosné polgármester, Horváth László alpolgármester és Némethné Sörtély Erika önkormányzati képviselő tolmácsolta.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lakossági hozzájárulással

A kilencvenes évek végi gázbekötések idején már szó volt arról, hogy Rábatamásiban megépítenék a szennyvízhálózatot. Szabó István polgármester szerint akkor „nagyot kellett volna álmodni", és egyszerre a két beruházást végrehajtani. Tovább olvasom