Kisalföld logö

2018. 06. 19. kedd - Gyárfás 19°C | 28°C Még több cikk.

Száz éve még tizenhárman éltek a negyvennyolcasokból

„Osliból az ágyúszóra többen Csornára siettek" – őrzi a bejegyzést a község anyakönyve a helyiek szabadságharcos helytállásáról. Dr. Varga József helytörténész mutatta be a Kisalföldnek szülőfaluja honvédeit.


Az 1848–49-es szabadságharc kitörésekor Osliban huszonhét nemzetőr állt a zászló alá. Többen közülük tisztes kort éltek meg, a helyiek megbecsülését és tiszteletét végig élvezve. Dr. Varga József, a falu múltját kutató helytörténész osli negyvennyolcasokkal ismertette meg a Kisalföldet. Kiderült: vitézkedtek osliak Klapka Györggyel Komáromnál és a csornai csatában Kmety György zászlaja alatt is.

Az 1817. március 10-én született Kasztics György önként ment a csatába. Erre bizonyíték egy fennmaradt szerződés, melyet 1848. szeptember 16-án kelteztek az osli bíró házában. Ebben olvasható: „Én, fentebb érintett Kasztics György felállottam az Osli Közönség helyett önkéntes nemzetőrnek, hogy akkor, amikor és addég, ameddég szükséges, vagy a törvény kívánni fogja, mint önkéntes nemzetőr helyt fogok állani minden vonakodás és visszavonás nélkül."

Bakodi Sándornénak őse volt Molnár György osli nemzetőr. A leszármazottak büszkék hős felmenőikre.
Bakodi Sándornénak őse volt Molnár György osli nemzetőr. A leszármazottak büszkék hős felmenőikre.

– Kasztics György harmincegy esztendős közhuszár harci cselekedeteiről nem tudunk részleteket. Hősi halálának idejéről, helyéről és körülményeiről viszont a helyi plébános jegyzett fel utólag adatokat az anyakönyvbe. Azt írta, hogy 1849-ben Komárom mellett ágyúgolyó eltalálta és széttépte. Sorsa nagy hatással volt a helybéliekre, mert fiának, ifjabb Kasztics Györgynek 1867-es halálakor is bejegyezte az akkori plébános, hogy „atyját 1849-ben Komáromnál elütötte az ágyúgolyó" – ismertette dr. Varga József.

Az osli plébánia halotti anyakönyvében még számos érdekes adat olvasható. Például az 1827-ben született és 1905-ben elhunyt Németh Jánosról. Az őt temető Hegedüs Gáspár plébános fontosnak tartotta megjegyezni róla az anyakönyvben, hogy „1848-as honvéd. Részt vett Buda ostromában, a csornai csatában lábát meglőtték. Osliból az ágyúszóra többen Csornára siettek, és ott beszéltek a megsebesülttel."

– A mai napig él a faluban az a legenda, hogy a csornai csata harci zajára az osli férfiak közül többen is fegyvert ragadtak és lóháton igyekeztek a honvédsereg soraiba. Így került oda az 1823-as születésű Borsody György, valamint Molnár György. E szájhagyományt igazolja egyébként a kilencvenhat esztendőt élt Molnár György időskori fényképe. A szabadságharcos honvéd büszkén viseli mellén az érdemeit elismerő kitüntetést. A Rábaközi Hírlap 1909. december 3-i számában is olvashatunk osliakról. A hír arról szól, hogy Zalka Pál megyei árvaszéki ülnök 60 koronát küldött a járási szolgabírónak azzal, hogy ossza ki a negyvennyolcas honvédek közt. Akkor még tizenhárom embert írtak össze, köztük Molnár Györgyöt és a szintén osli Szabó Györgyöt.

Az idős hősöknek egész életükben kijárt a tisztelet. A forradalom ötvenedik évfordulóján, 1898 márciusában ünnepséget rendeztek Osliban. Szavaltak és énekeltek az iskolások, este pedig a helyi kocsmában gyűltek össze az egykori nemzetőrök és honvédek. „Megelevenedtek az élmények, ismét átélték a szabadság felemelő érzését, leperegtek szemük előtt a véres csatarészletek. Aztán csend lett a teremben, néha egy-egy könnycsepp is legördült az élet által keményre vasalt arcokon, majd a borozgatás énekre hangolta az emlékezőket" – zárta Osli szabadságharcának történetét dr. Varga József.

A negyvennyolcasok leszármazottai ma is a faluban élnek és őrzik az ősök emlékét. Bakodi Sándorné Molnár György utódja, gyerekkorában édesapjától hallotta történetét.

– Édesapámat nagyon érdekelte a család múltja, sokat mesélt annak idején. Négy éve meghalt és a történetek is elfelejtődnek, sajnos. Tudtuk, hogy volt egy negyvennyolcas hős a családban és büszkék is vagyunk rá. Nekünk egy kicsit talán másként szól a Himnusz március tizenötödikén – fogalmazott Bakodi Sándorné.
 

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Idén végre elkezdik a csatornázást

Bősárkány elöljárósága kisebb fejlesztéseket épített be idei költségvetésébe. Például… Tovább olvasom