Kisalföld logö

2017. 12. 13. szerda - Luca, Otília 0°C | 9°C Még több cikk.

Szárföld pályázatból és önerőből fejlődik

Szárföldön az idei költségvetés elfogadása után „önhiki”-re pályáznak. Ehhez a polgármester szerint minden feltétel adott. A szűkös büdzséből és sok pályázatukból több mindent terveznek.
Nagy László polgármester
A szárföldi önkormányzat már évek óta pályázik az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok számára létrehozott „önhikis" alaphoz. Ehhez a község polgármestere, Nagy László szerint idén is minden feltétel adott. Valamivel több mint százhúszmillióból gazdálkodnak, s a pénz nagy része az intézmények fenntartására és dologi kiadásokra megy el.

Fiatalítás, szépítés

Szárföld bevételeinek így csak mindössze tíz százaléka jut fejlesztésekre, amit különböző pályázatokkal igyekeznek kiegészíteni. Nagy László terveikről elmondta: kiemelt céljuk Szárföld fiatalítása, valamint a község szépítése. A nyolcszázkilencven lelkes falu legfontosabb fejlesztése egy új utca kialakítása, ahova fiatal házasokat várnak. Ennek érdekében a külterületi földeket belterületté nyilvánítják, valamint tervezik az új telkek közművesítését is. Az utcanyitás költségeinek egy részét is pályázati pénzekből fedeznék.

Látványtó és játszótér

Az új utcával szemben, a nyolcvanötös főút másik oldalán készül a község másik látványos terve. Az agyagos gödrök helyén kiirtották az elöregedett fákat. Ide az önkormányzat látványtavat tervez, s mellette a meglévő Millenniumi parkot egészítik ki játszótérrel.
További fejlesztéseikre nemrégiben valamivel több mint egymillió forintot nyertek pályázaton. Az elmúlt évben a temető kapott új közvilágítást és a ravatalozót is felújították, idén a sírkert központi térburkolatának cseréjét végzik el és a sportpálya öltözőjét renoválják. A célra másfél millió forintot pályázati úton, közel ugyanennyit saját erőből teremtenek elő. Bővítenék a közvilágítást, díszpadokat helyeznek ki és folytatják az útfelújítást is. A művelődési ház külső-belső felújítása is időszerű. A házban egy nyugdíjasklub lehetne, valamint a fiataloknak is helyet adhatna.

Az alsóhoz ragaszkodnak

Szárföldről már a nyolcvanas években elvitték a felső osztályokat. Az alsó tagozatba tizenkilencen járnak, óvodásuk huszonkettő van. Az iskolában két pedagógus és egy napközis dolgozik. A polgármester szerint ezen intézmények fenntartása fontos, s az alsó tagozathoz mindenképpen ragaszkodnak. Emiatt tavaly az iskola tetejének felújítására hét és fél milliót költöttek. A szárföldiek elképzeléseit a készülőben lévő rendezési terv is tartalmazni fogja. Erre is pályázaton nyertek több mint kétmillió forintot.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Nem kellett a majális a városnak

Május elsejei, kulturális, a közvélemény érdeklődésére minden bizonnyal számot tartó rendezvény… Tovább olvasom