Kisalföld logö

2017. 09. 21. csütörtök - Máté, Mirella 11°C | 14°C Még több cikk.

Szanyi rajz a XIX. századból

Egy osztrák kisgyerek keze nyomán ismerhetik meg a szanyiak őseik életét a XIX. század végéről. A cseregyerekként a községbe került Martin Schmaus hagyatéka tovább él.
Kedves látogatókat fogadtak tizennégy évvel ezelőtt, 1997-ben a szanyiak. A vendégek Ausztriából érkeztek, és igazi kincsekkel lepték meg a helyieket: a község XIX. századi mindennapjait megörökítő rajzokkal. Töreki Imre, a Bokréta néptáncegyüttes vezetője idézte fel a történteket.

– Megsárgult gyermekrajzokkal kopogtattak annak idején nálam, melyek falunkat ábrázolták – mesélte a néptáncpedagógus.

– Egy tehetséges gyermek keze munkája, aki ráadásul nem is szanyi volt, de szanyi emlékeit örökítette meg rajzain. Ma már százhúsz évesek ezek a képek. Martin Schmaus 1880-ban született a hajdani Moson megyei Barátfalván. Tehetős polgári család gyermeke volt, tizenkét éves korában került „cseregyerekként" Szanyba, hogy magyarul tanulhasson. Horváth István családjánál lakott. A művészetek iránt érdeklődő fiú az elmesélések szerint már egészen kis gyermekként elkápráztatta a magyar és német ajkú híveket a község templomában gyönyörű furulyajátékával. Ám nemcsak a zene érdekelte, a rajz is. Hamarosan hivatalos rajzokat is készített, térképeket, térképvázlatokat a helyi hivatal megbízásából. Lenyűgözőek környezete életképei, gyermekkézhez képest érett, hiteles ábrázolások. 1925-ben halt meg. Százhúsz alkotását testvérei, majd azok leszármazottai gondozták.

Az osztrák cseregyerek Martin Schmaus gyerekkori rajza a szanyi hétköznapokat örökíti meg a XIX. század végéről.
Az osztrák cseregyerek Martin Schmaus gyerekkori rajza a szanyi hétköznapokat örökíti meg a XIX. század végéről.


Töreki Imre a leszármazottak elmondása alapján hozzátette: 1962-ben a szülői ház átépítésekor a rajzoknak nyoma veszett és csak 1997-ben kerültek elő ismét. Mivel a rajzok közül több a szanyi cseregyerek-időszak emlékeit is őrzi, az utódok felkerekedtek, hogy megismerjék a falut és esetleg Horváth István leszármazottait.
– Az örökösök legnagyobb örömömre egy eredeti és egy fénymásolt rajzot is hoztak ajándékba, melyek szanyi életképeket ábrázolnak. Egy családi estét és egy utcai mulatságot, melyek hiteles, a gyermekre jellemző elfogulatlan korképet adnak a falu népviseletéről, hétköznapjairól, ünnepeiről. A szóban forgó Horváth család leszármazottait az alapos kutatás ellenére sem találtuk meg. Megboldogult Horváth István, a falu mindenkit ismerő postása szerint arról a Horváth Istvánról lehet szó, aki a kilencszázas évek elején gazdatiszt volt a püspöki birtokon és akinek József nevű fia járhatott cserében Ausztriában.

Töreki Imre az alkalmat megragadva kérte, ha valaki ráismer az „igazi" Horváth családra, tegye meg, hogy jelentkezik nála vagy a szanyi önkormányzatnál.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Év elején tárgyalnak a szélerőművekről Csornán

Januárban dönt a csornai képviselő-testület a szélerőműves beruházóval kötendő szerződésről. A… Tovább olvasom