Kisalföld logö

2017. 10. 20. péntek - Vendel 9°C | 20°C Még több cikk.

Szanyban tízmillió jut a civileknek

Rábaköz - Valamennyi önkormányzat lehetőségeihez mérten támogatja a településen működő civil szervezeteket. Szanyban közel tízmillió forinttal, Veszkényben nyolcszázezerrel.
A nagyobb települések igyekeznek civil szervezeteiket a korábbi évekhez hasonló mértékben támogatni. Szanyban például idén is közel 10 millió forintot szánnak a civileknek. A kisebb községek azonban ekkora összeget nem tudnak erre a célra fordítani. Markotabödögén húzni kell a nadrágszíjon és Szilban is ezen gondolkodnak.

Kónyban eddig évente 5–6 millió forintot adott az önkormányzat a civil szervezeteknek. A végleges költségvetés ugyan még nem készült el, de Aller Imre polgármester érdeklődésünkre azt mondta, hogy idén sem akarják kurtítani az összeget.

– Nyolc-tíz olyan szervezetünk van, melyek működését segítjük, a Vöröskereszttől a polgárőrökig – fogalmazott a polgármester. – A támogatásból kisebb-nagyobb rendezvényeket is szerveznek, amivel színesítik a falu közéletét. A civil szervezetek jelenlétét nagyon fontosnak tartom, hiszen a község minden korosztályát bevonják munkájukba. Kónyban mindenki találhat az érdeklődésének megfelelő egyesületet vagy csoportot.

Szilban tavaly 2,5 millió forintot kaptak a civilek és nyertes pályázataikhoz az önkormányzat biztosította az önrészt. Ez újabb 1 millió forintot jelentett. A településen szintén nem fogadták még el a költségvetést. Lengyel Lajos a Kisalföldnek arról beszélt, előfordulhat, hogy kisebb összeget tudnak erre a célra fordítani 2009-ben.

– Szilban több nagyobb beruházás is folyamatban van, például az iskolafelújítás vagy a falubusz vásárlása – tette hozzá a polgármester. – Ráadásul a képviselő-testületünk nem szavazta meg a vízdíj emelését, ami újabb terhet ró a falura és ezzel a kiadással nem számoltunk. Gondolkodnunk kell azon, hogy hol tudunk megtakarítani. Az egyik lehetőség a civilek támogatásának karcsúsítása.

Az önkormányzat a veszkényi dalárda működését is segíti. Fotó: Kisalföld-archívum
Az önkormányzat a veszkényi dalárda működését is segíti. Fotó: Kisalföld-archívum

Szilban nem jár „automatikusan" támogatás a szervezeteknek. Pályázniuk kell, pontos költségvetéssel, később elszámolással. Ez alapján osztják el a rendelkezésre álló keretet.

Veszkényben 2008-ban 800 ezer forinttal támogatták a civileket. Ennél kevesebbet ebben az évben sem akarnak adni.

– A szervezetek igénye ennél persze sokkal nagyobb, de sajnos az önkormányzat a mai helyzetben nem tud többet adni – jegyezte meg Főző Lívia, a település jegyzője.

A szanyi önkormányzat évente közel 10 millió forintot különít el a civilek számára. Németh Gergely polgármester szerint mindenképpen megérdemlik, hiszen valamennyi szervezet a falu hírnevét öregbíti.

– A dalosok, a táncosok és a többi egyesület tagjai is olyan munkát végeznek, ami támogatásra méltó – véli Szany első embere. – Működésük nemcsak azért fontos, mert részt vesznek a községi rendezvényeken és szervezik azokat. Közösségformáló, közösség-összetartó erejük van. A mai világban pedig igencsak fontos, hogy az ember érezze: tartozik valahova, ahol figyelnek rá, és ahol megbecsülik. Ezért becsüli meg a község is a szervezeteket. A 10 millió forintot persze lehetne másra is költeni, de ennél jobb helyet nemigen lehetne találni.

Markotabödögén tavaly a sportegyesület 540 ezer forintot kapott, a tűzoltók 150 ezret, a nyugdíjasok 30 ezret. Az idei költségvetésük ugyan még nem állt össze, de Szabóné Szűcs Ildikó polgármester szerint mérsékelni kell a támogatásokat.

– A körjegyzőség, ezáltal Markotabödöge is kevesebb állami normatívát kap idén, mint korábban – mondta. – A kiadások emelkednek, át kell gondolnunk a források felhasználását. A képviselő-testület dönt majd, szerintem egy fontossági sorrendet kell felállítanunk.

Olvasóink írták

  • 1. Telepathia 2009. január 27. 11:31
    „Mire költik ezt a sok pénzt! Talán valami hasznosra, ami hozz is a falunak nem csak visz.”

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Vasúti tolvajok

Rábapordány - Fémtolvajok rongálták meg Rábapordány külterületén a vasúti berendezéseket. Tovább olvasom