Kisalföld logö

2018. 08. 19. vasárnap - Huba 18°C | 30°C Még több cikk.

Számokban bővülő vállalkozások

Kapuvár - Tavaly duplájával nőtt az új, egyéni vállalkozók száma a 2006-os adatokhoz képest. Némi fejlődés mutatkozik a társas vállalkozásoknál, ám például a kisboltok nagy számban szűntek meg a városban.
A kapuvári társas vállalkozások (bt., kft., rt.) száma egy szeptemberi adat szerint 393. Ugyanezen vállalkozások száma tavaly februárban 365, míg 2006 novemberében 329, 2005 novemberében pedig 305 volt. Az adatokból egy viszonylag enyhe, tízszázalékos növekedés olvasható ki. Igaz, hogy tavaly szeptembertől jelentősen megkönnyítették például a kft.-k alapítását is. Mindezt és a magyar gazdaságról alkotott közvélekedést figyelembe véve is meglepő a társas cégek számának növekedése. Annyit Borsodi Tamás címzetes főjegyző még hozzátett, hogy ezen vállalkozások közel tíz százaléka nem végez érdemi tevékenységet. Az is kisvárosra jellemző adat, hogy a helyileg alapított részvénytársaságok száma elenyésző, Kapuvárt jobbára a bt.-k és a kft.-k jellemzik.

Az egyéni vállalkozások esetében némileg árnyaltabb a kép. Kassai Zoltán, a városháza vállalkozási előadója szerint az egyéniek jelenleg 505-en vannak a városban, míg tavaly 515, tavalyelőtt pedig 500 alatti egyéni vállalkozó dolgozott Kapuváron. A kismértékű növekedés az újonnan indulók számát tekintve a szembetűnőbb. Míg 2004-ben 34, 2005-ben 21, 2006-ban 25 új egyéni vállalkozás indult Kapuváron, addig tavaly majdnem a duplája, 46 lakos igényelt vállalkozói igazolványt. A városházi szakemberek szerint a növekedést vélhetően a pénzügyi tanácsadók megszaporodása okozhatja, valamint az a tény, hogy egyes cégek vállalkozóként dolgoztatják alkalmazottaikat.

Az egyéni vállalkozások jó része a szolgáltatói szektort erősíti. Így a fodrász, masszőr és kozmetikus a slágerszakmák, de kiemelkedően sok a biztosítási, üzleti és pénzügyi tanácsadó is. Kiemelt szakmának számít az oktatás, a számítástechnika (ebből Kapuváron több is nyílt az utóbbi pár évben) és például a sportszolgáltatás és az ácsszakma is. A kapuvári hiányszakmákban azonban már új vállalkozások sem indulnak, így nem jelentkezik vállalkozónak kereskedő, kőműves, fémipari és ruhakészítő, autó- és vízvezeték-szerelő vagy festő sem.

A Kisalföld kérdésére az egyik helyi számítástechnikai vállalkozó elmondta, harmadik éve dolgozik Kapuváron és a helyi kereskedelemre egyelőre nem lehet panasza. – Inkább az évről évre növekvő közterhek és a rezsi emelkedése okoz gondot, harminc százalékkal magasabbak a kiadások idén – mondta Udvardi László.

A helyi kereskedelemben a megszűnt kis üzletek közül az utóbbi években eltűnt Kapuvárról tíz-tizenöt élelmiszer- és tizenöt-húsz ruházati és cipőüzlet. A szakemberek szerint ez szinte egyértelműen a nagyobb üzletláncok megjelenésének tudható be, utóbbiak bezárása vélhetően a kínai üzletek megjelenésének és a vásárlóerő csökkenésének a következménye.

Az utóbbi években eltűnt Kapuvárról tíz-tizenöt élelmiszer- és tizenöt-húsz ruházati és cipőüzlet.

hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Egy nap autók nélkül

Csorna - Az Európai Autómentes Napon, szeptember 22-én, hétfőn délután fél kettőtől fél ötig nem… Tovább olvasom