Kisalföld logö

2017. 01. 21. szombat - Ágnes -9°C | 1°C Még több cikk.

Szalay Béla döri történetei a második világháborúból

"Más a történelmi tények igazsága, mint az a megrendítő valóság, ahogy a katonák végigélték az eseményeket..."
„ Más a történelmi tények igazsága, mint az a megrendítő valóság, ahogy a katonák végigélték az eseményeket. Más dolog a halottakat számba venni és megint más naponta rettegve várni a gyászhírrel érkező postást" – mondta el a Kisalföldnek Szalay Béla a most megjelent könyve kapcsán.

Több helyismereti munka, tanulmány után „Mi, döriek is ott voltunk" címmel könyvet írt Szalay Béla nyugalmazott iskolaigazgató, matematika–fizika szakos tanár, helyismereti, helytörténeti kutató, Dör díszpolgára.

A szerző a döriek második világháborús történeteit dolgozza fel, ám ebből nem állt össze az „egész". S – miként a könyv előszavában fogalmazott – „Írnom kellett tehát az egymást követő hadieseményekről, s oda kellett illesztenem a magunkét". Ezért aztán – többek között – foglalkozik a trianoni békével, Magyarország hadba lépésével, hazánk német megszállásával, vagy éppen a hadifogság éveivel, s közli a döri katonák életrajzát is. A könyvet számos fotó teszi szemléletessé. Olvashatók benne egy döri honvéd megrendítő sorai is.

„ Matematika–fizika szakos tanárként nem mindennapos dolog, hogy valaki hadtörténeti kutatásra adja a fejét. De az életemet végigkísérte a történelem szeretete" – mondta Szalay Béla, aki a könyv írásakor elsősorban a döri emberekre próbált koncentrálni.
Az anyaggyűjtéshez 2000-ben látott hozzá, melynek során szép és megrendítő történeteket hallott. Úgy vélte, a történészek egyre hitelesebben, egyre igazabban írják le a háború valódi arcképét, de az igazit soha.

– Más a történelmi tények igazsága, mint az a megrendítő valóság, ahogy a katonák végigélték az eseményeket – tette hozzá. – Más dolog a halottakat számba venni és megint más naponta rettegve várni a gyászhírrel érkező postást. Más a történések értékelése, mint az egyes katonák helytállása, a bajtárs temetése vagy a fogság reménytelensége.
Az anyaggyűjtés aprólékos, hosszadalmas feladat volt, a születési, halotti, házassági anyakönyvek, a háborúról megjelent könyvek, írások tanulmányozása, a levéltári kutatások miatt. Emellett a legfőbb forrásnak az eseményeket átélő egykori katonák visszaemlékezése tekinthető. S ebben a döriek partnerként viselkedtek, bár jelezték, hogy erről a témáról nem szoktak beszélni.

„ Teljes bizalmat éreztem részükről, talán ezért idézték fel az emlékeiket" – vélekedett Szalay Béla.
A „Mi, döriek is ott voltunk" című könyv első borítóján a döri hősi emlékmű látható. A hátoldalon egy csoportkép 1938. február végéről, a jókedvű farsangvasárnapról.

„ A Kovács István tanító által tanított háromrészes kabaréműsor gondtalan derűt sugároz. (...) A képen látható fiatalok még nem tudják, hogy mindnyájan az oroszországi, majd magyarországi frontok harcosaivá, munkaszolgálatosaivá, sokan sebesültjeivé, hősi halottjaivá, áldozataivá, elhurcolt hadifoglyaivá válnak" – írja Szalay Béla.
Dörben huszonnyolc második világháborús hősi halott emlékét őrzik.
A könyv bemutatója igazi közösségi eseménnyé vált a településen.
Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Lovászképzés a Csukásban

A csornai Csukás-szakközépiskola és a Kisalföldi Erdőgazdaság Zrt. Rábaközi Erdészete együtt fogott lovásztanulók képzésébe. Az intézmény vezetőit az a felismerés vezérelte, amikor az új képzés bevezetéséről döntöttek, hogy mind több lovarda nyílik, ahol szükség van szakemberekre. A diákok hetente egy napon az erdészet lovardájában gyakorolják a szakmai fogásokat. Tovább olvasom