Kisalföld logö

2018. 05. 26. szombat - Fülöp, Evelin 13°C | 25°C Még több cikk.

Szakszervezetbe toborozzák a falugondnokokat

Magyarország–Rábaköz - Negyven alapító taggal szakszervezetet hoztak létre a hazai falu- és tanyagondnokok. Megyénkből egyelőre nem lépett be senki. A szakszervezet országjáró körútján azonban őket is megkeresik.
Szakszervezetet hoztak létre a falu- és tanyagondnokok. A vértesacsai alakuló ülésen negyvenen gondolták úgy, hogy szükség van az érdekvédelemre.

Csörsz Klára, a Magyar Tanya- és Falugondnoki Szövetség társelnöke a Kisalföldnek elmondta: az országban dolgozó 1100 falugondokból 700–750 tagot szeretnének beszervezni rövidesen kezdődő országjárásukon.

– A szociális szakmáknak igencsak alacsony hazánkban a presztízse és a társadalmi elfogadottsága. Ezen belül a falugondnokoké a legalacsonyabb – fogalmazott Csörsz Klára. – Ez meglátszik a jövedelmeken, a különböző juttatásokon. A munkavállalói jogokat erősítenénk, a munkavállalói érdekvédelem terén szeretnénk előrelépni. Arra törekszünk, hogy a munkavállalói kiszolgáltatottság ne legyen akadálya a maximális feladatellátásnak. Ne kelljen féltenie állását például egy kisközségi falugondnoknak, ha a helyiekért: idősekért, a rászorulókért szót emel.

A szövetség elnöke hozzátette: alapsérelme a falugondnokoknak, hogy a közalkalmazotti törvény alapján A, B, és C kategóriába sorolhatók csak be, mivel 8 általánost ír elő a jogszabály. A területen dolgozók 80 százaléka – 800 falugondnok – ugyanakkor szakmunkás végzettségű, 20 százalékuk pedig érettségizett. 4–5 százalékuk csupán a 8 általános végzettségű, ennek ellenére jövedelmüket a legalacsonyabb szinten tartják.

Kovács Miklós dénesfai falugondnok az egyesületükben társelnök. A szakszervezetbe is belép.
Kovács Miklós dénesfai falugondnok az egyesületükben társelnök. A szakszervezetbe is belép.

– A közalkalmazotti juttatásokat tekintve is nagy különbségek vannak – tette hozzá Csörsz Klára.

– 660 kolléga részvételével egy reprezentatív felmérést végeztünk el. Ebből kiderült, hogy a kötelező 13. havi fizetés volt az egyetlen, amit 400-nál többen megkaptak. Munkaruházatot fizikai, kommunális munkához adnak jórészt, ami viszont nem is feladatuk. Üdülési csekket vagy egyéb juttatást egyáltalán nem kapnak. A 660 falugondnok közül több mint 400-an 70–75 ezer forint között keresnek. A falugondnokság idén húszéves. Szeretnénk tovább bővíteni a hálózatot, még további 400 ilyen jöhetne létre és ennél jóval több tanyagondnokság.

Csörsz Klára elmondta: megyénkből alapító tagja nincs a szakszervezetnek. Ezután azonban várják a jelentkezőket, a helyi munkatársakat is megkeresik a szervező körút során.

Megyénkben jelenleg több mint negyven falugondnok dolgozik és nyolcan most járnak tanfolyamra.

2009 közepén a tervek szerint további 10–15 új munkatárs képzését kezdik meg.

Kovács Miklós hat éve falugondnoka Dénesfának. Társelnöke a Falugondnokok Vas és Győr-Moson-Sopron Megyei Egyesületének. Ő belép a szakszervezetbe.

– A részleteket egyelőre nem ismerem, de rövidesen tartunk egy eligazító megbeszélést. Az érdekvédelemre mindenképpen szükség van, hiszen együtt segíthetjük egymást és jobban tudunk kiállni egymásért. A magam részéről nincs ilyen jellegű panaszom, hiszen a dénesfai önkormányzat minden feltételt biztosít a munkámhoz – tudatta Kovács Miklós.

Támogatták a falubuszbeszerzéseket

A Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat tavalyi költségveté-
sében 2,5 millió forintot különített el a falugondnoki hálózat kialakításának támogatására. Ebből – a beérkezett kérelmek nyomán – nyolc kérelmet – Győrasszonyfáét, Dénesfáét, Vásárosfaluét, Maglócáét, Tárnokrétiét, Rábcakapiét, Sopronnémetiét, Tarjánpusztáét – támogattak. Vásárosfalu falubuszának önrészéhez 800 ezer, Dénesfáéhoz 200 ezer forinttal járult hozzá a megyei önkormányzat.


hirdetés

Kövessen minket, kommentelje híreinket a Kisalfold.hu Facebook oldalán!

hirdetés

hirdetés

A címoldal témái

Önnek ajánljuk

Hét kilométeren ötszáz gödör

Markotabödöge - 2012-ig biztosan nem újítják fel teljesen a Markotabödögét a 85-ös főúttal összekötő… Tovább olvasom